Να «δέσουν» με κάθε τρόπο τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου και της νέας σύμβασης, επιχειρούν οι δανειστές μας.
Στο κείμενο, που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, ζητούνται γραπτές δεσμεύσεις ότι οι όροι θα κριθούν συνταγματικοί και ότι δεν θα υπάρξει καμία δικαστική προσφυγή εναντίον αυτών.
Στη σύμβαση γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να δοθούν «ικανοποιητικές νομικές γνωμοδοτήσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών… σε σχέση με την παρούσα σύμβαση…
Οι εν λόγω νομικές γνωμοδοτήσεις θα συνταχθούν όχι αργότερα από την ημερομηνία της πρώτης Αίτησης Χρηματοδότησης στο πλαίσιο οποιασδήποτε διευκόλυνσης».
Επίσης, «το Δικαιούχο Κράτος Μέλος να έχει βεβαιώσει εγγράφως ότι δεν έχει επέλθει γεγονός, που θα καθιστούσε ανακριβή οποιαδήποτε δήλωση έγινε στις νομικές γνωμοδοτήσεις, που παρελήφθησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Στην ίδια κατεύθυνση, και για να καταστεί απόλυτα σαφές, προβλέπεται ότι πρέπει να έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως «δεν έχει εκκινήσει ούτε επαπειλείται εγγράφως οιαδήποτε διαδικασία δικαστηρίου, διαιτησία ή διοικητικές διαδικασίες ή έρευνες από ή ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, διαιτητικού οργάνου ή αρχής που μπορεί να θίξει την εκπλήρωση του μνημονίου, της παρούσας σύμβασης ή των συναλλαγών… ή που, εφόσον έχει αρνητική κατάληξη, είναι εύλογο να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα συμμόρφωσης του Δικαιούχου Κράτους Μέλους με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο (και) την παρούσα Σύμβαση…».
Ακόμη, «οι Εγγυητές να έχουν ικανοποιηθεί (με ομόφωνο τρόπο) ως προς τη συμμόρφωση του Δικαιούχου Κράτους Μέλος με τους όρους του Μνημονίου, έχοντας λάβει υπόψη τους την τελευταία περιοδική αξιολόγηση από την Επιτροπή…».
Δηλαδή, διασφαλίζεται ρητά η συνέπεια της Ελλάδας στην εφαρμογή και υλοποίηση των υποχρεώσεών της, για να εισπράττει τις δόσεις.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε περίπτωση, που δεν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, τότε θα επιβαρυνόμαστε με ετήσιο τόκο υπερημερίας 2%.