Πιο αυστηροί γίνονται οι όροι για την έξοδο των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών από το ΧΑ και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) προτείνει σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο περί δημοσίων προτάσεων.

Συγκριμένα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚ Κ. Μποτόπουλος, προτείνεται για το προσφερόμενο στους μετόχους μειοψηφίας αντάλλαγμα, να λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές κατά τους τελευταίους 12 μήνες αντί 6 μήνες που ισχύει σήμερα. Επίσης, προτείνεται να καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής δημόσιας πρότασης σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού που έχει ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών να λάβουν μετοχές μη εισηγμένων επιχειρήσεων, με στόχο να μπει φρένο στη έξοδο και διαγραφή εισηγμένων, μέσω συγχώνευσης με μη εισηγμένες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο υπεραξίας, ο κ. Μποτόπουλος ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι αποφάσεις θα επιχειρηθεί να ληφθούν σε συνδυασμό με τον πανευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει σε συνεργασία με το ΧΑ στο υπουργείο Οικονομικών, είναι να προβλεφθεί σε ένα μελλοντικό φόρο η αυτοτελής φορολόγηση με συμψηφισμό ζημιών. Το ΧΑ και η ΕΚ με κοινή τους επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών έχουν ζητήσει την αναβολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚ δημιουργείται για πρώτη φορά θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα για επενδυτικά οχήματα, όπως τα venture capital trust, τον ρόλο των οποίων παίζουν σήμερα τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, με στόχο να εισάγονται στο ΧΑ, καθώς αυτά τα επενδυτικά οχήματα εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον κυρίως ξένων επενδυτών και θα χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι υποδομές, οι εξαγωγές και η αγροτική παραγωγή.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του short selling τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ τόνισε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία διαγραφών των εισηγμένων εταιρειών οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.