Ανοιχτά αμφισβητεί πλέον τις αξιολογήσεις των δανείων, που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο από τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, για την άντληση ρευστότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για δάνεια, που έχουν χορηγηθεί σε ΔΕΚΟ και σε άλλες, μεγάλες επιχειρήσεις, και που μέχρι σήμερα, έχουν χρησιμοποιηθεί ως collaterals περί τα 600 με 700 συνολικά.

Τον περυσινό Ιούλιο, η ΕΚΤ ενημέρωσε τη διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος και την εταιρία, που έχει κάνει τις αξιολογήσεις, ότι έχουν δοθεί πολύ περισσότερα του αναμενόμενου ratings πάνω από ΒΒ, που είναι και το όριο για να γίνονται αποδεκτά τα δάνεια.

Ζήτησε ακόμη από την Τράπεζα της Ελλάδος να το εξετάσει αυτό και να ζητήσει εξηγήσεις από τον αξιολογητή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τον περασμένο Ιανουάριο, κλιμάκιο της ΕΚΤ συναντήθηκε στην Αθήνα με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και της εταιρίας αξιολόγησης.

Εκεί, αναφέρθηκε ρητά ότι πολλές εκ των αξιολογήσεων πλέον δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, και, ως εκ τούτου, εξετάζει να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω αυτού του εργαλείου, ακόμα και να ζητήσει επιστροφή των χρηματοδοτούμενων κεφαλαίων, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τέτοιο σημείο, όπου – για να συντηρήσουν τα υφιστάμενα επίπεδα ρευστότητας – θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στον ELA, γεγονός που σημαίνει κόστος χρήματος υψηλότερο κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες και χρόνος αποπληρωμής μία εβδομάδα, έναντι κόστους 1% και χρόνο 3 ετών, που τους εξασφαλίζει αυτό το εργαλείο μέσω της ΕΚΤ.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στα επιτελεία των τραπεζών, αλλά και στην Ένωσή τους, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η πιο αναίμακτη λύση.
Οι οριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ληφθούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Τότε – δηλαδή στις 30 Ιουνίου – λήγει η προθεσμία, που έχει δοθεί από τη Φρανκφούρτη, για να επαναξιολογηθούν τα ratings, αλλά και να πείσει η εταιρία αξιολόγησης ότι δεν πρέπει να χάσει την άδειά της.