Η πρωτοφανής πίεση που δημιουργεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο συνδυασμένος «λογαριασμός» του PSI, και της Black Rock έχει ανεβάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την ένταση στο τρίγωνο τραπεζών – κυβέρνησης – επιχειρήσεων.
Η εικόνα που έχουν και μεταφέρουν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι ότι τα κεφάλαια που απαιτούντιαι για την ενίσχυσή τους, με βάση την έρευνα της Black Rock, οδηγούν όλες τις τράπεζες σε κρατικοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πιθανώς χωρίς καμία εξαίρεση.

Όπως επισημαίνει σήμερα η εφημερίδα «Κεφάλαιο», ο λογαριασμός αυτός αγγίζει τα 30 δισ, ευρώ και δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσει, αντίθετα με τα όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί, για περιορισμένες ανάγκες της τάξης των 11-15 δισ. ευρώ.
Η προοπτική γενικευμένης κρατικοποίησης και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα των σημερινών τραπεζών και των διευθυντικών τους στελεχών, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων από την Αθήνα, αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα, έχει αρχίσει να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την τραπεζική συμπεριφορά.

Καθώς φαίνεται, οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το ρόλο που οφείλουν να παίζουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της οικονομίας και κοιτούν το δικό τους συμφέρον.