Οι ομολογιούχοι ιδιώτες αποταμιευτές φέρονται έτοιμοι για μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις με το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζονται, καθώς δέχονται εισηγήσεις από τους δικηγόρους τους να στραφούν και εναντίον των τραπεζικών ιδρυμάτων που τους ενθάρρυναν να αγοράσουν τα ομόλογα αυτά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπεί 1.000 από τους 12.000 ομολογιούχους ιδιώτες αποταμιευτές φυσικά πρόσωπα έχει απευθυνθεί ήδη σε νομικά γραφεία, όπως αυτό του κ. Λυκουρέζου, για το σχεδιασμό της νομικής υπεράσπισης των επενδυτών και την διεκδίκηση των χρημάτων που θα χάσουν από το PSI.
Νομικοί τονίζουν πως το περιεχόμενο της δημόσιας πρόσκλησης για το PSI είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ωστόσο υπογραμμίζουν πως αυτό δεν αποτρέπει τους ιδιώτες ομολογιούχους να κινηθούν δικαστικά κατά του ελληνικού Δημοσίου, σημειώνοντας πως οι πιθανότητες δικαίωσης των φυσικών προσώπων για τις απώλειες από το PSI – ειδικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου – είναι αρκετά καλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες αν ισχύσει η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την δημιουργία «μηχανισμού αναπλήρωσης» των απωλειών από το PSI και αποζημιωθούν όσοι αποταμίευσαν σε ελληνικά ομόλογα μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο τότε θα ανοίξει πιο εύκολα ο δρόμος για δικαστική διεκδίκηση και μεγαλύτερων ποσών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί δικηγόροι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να στραφούν εναντίον των τραπεζών που τους ενθάρρυναν να αγοράσουν τα ομόλογα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Οι συγκεκριμένες τράπεζες πουλούσαν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως μεγάλη ευκαιρία την ίδια στιγμή που αυτές -κατά τους ομολογιούχους και τους νομικούς τους συμβούλους – «ξεφόρτωναν» τα ομολογά τους στους ιδιώτες. Αυτό έγινε ιδιαίτερα διακριτό στο διάστημα μετά τον Ιανουάριο 2010.