Την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ζημιών από την ανταλλαγή ομολόγων προσφέρει στις τράπεζες σχετική ρύθμιση.
Με τον εναρμονιστικό νόμο του νέου Μνημονίου η ανταλλαγή ομολόγων, στα πλαίσια της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους θεωρείται πλέον διακράτηση μέχρι την ημερομηνία λήξης των αρχικών ομολόγων και ισχύει για τις τράπεζες και τους λοιπούς ομολογιούχους η φορολογική απαλλαγή που ορίζεται στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ακόμη, δόθηκε η δυνατότητα στις τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπά νομικά πρόσωπα να αποσβέσουν τη χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος τους από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με νέους τίτλους ονομαστικής αξίας σε όσες διαχειριστικές περιόδους μεσολαβούν μέχρι τη λήξη των ομολόγων.
Η ρύθμιση αυτή που ουσιαστικά αναφέρεται σε χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο της δεκαετίας γίνεται για να αποφευχθεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των νομικών προσώπων.
Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται για τις τράπεζες η μεταφορά προς συμψηφισμό με το φόρο εισοδήματος τυχόν πιστωτικού υπολοίπου από δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 και μετά, κατά το μέρος που οφείλεται σε φόρο που έχει παρακρατηθεί επί τόκων ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και ομολόγων ημεδαπών επιχειρήσεων διαδοχικώς στα πέντε επόμενα οικονομικά έτη από τη δημιουργία του πιστωτικού υπολοίπου, κατά το υπόλοιπο που απομένει κάθε φορά.
Όλα τα παραπάνω αποσυμπιέζουν σημαντικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς δίνοντας στα πιστωτικά ιδρύματα την δυνατότητα ευνοϊκής λογιστικής αποτύπωσης των ζημιών από το PSI.