Τα σχέδιά του να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup, μετά από επτάμισι χρόνια στη θέση αυτή, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ, ο «μακροβιότερος» πρωθυπουργός στην ΕΕ, ήταν βασικός παράγοντας στην διετή κρίση χρέους της ευρωζώνης ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έχει επισκιαστεί από την κυριαρχική επιρροή της Γαλλίας και της Γερμανίας στις συζητήσεις του Eurogroup.
Στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει αισθανθεί «μεγάλο εκνευρισμό και αμέτρητες απογοητεύσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι η απόφασή του να αποχωρήσει δεν έχει να κάνει με αυτό».
Ο ίδιος είπε ότι είναι ένα πραγματικό πρόβλημα χρόνου και ότι λόγω της κρίσης μόλις που καταφέρνει να ανταποκριθεί τόσο στην εργασία που πρέπει να φέρει σε πέρας στο Λουξεμβούργο όσο και στην πολύ επίπονη εργασία στο Eurogroup.
Ωστόσο αρκετοί ήταν οι συνάδελφοι που προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη αλλά εκείνος φαίνεται πως έχει πάρει την απόφασή του.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέτισε φόρο τιμής σε αυτόν τονίζοντας ότι έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο επί των ημερών του.
Η εντολή του Γιούνκερ λήγει τον Ιούνιο. Χθες το βράδυ, έκανε υπαινιγμούς για τις προθέσεις του, λέγοντας στους δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup «πιθανώς» να μην είναι αυτός.
Σήμερα, πρόσθεσε ότι έχει επιφορτιστεί, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να βρει έναν διάδοχο για τον εαυτό του, καθώς και να αναζητήσει υποψήφιους για την κάλυψη πολλών άλλων ευρωπαϊκών οικονομικών θέσεων.
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι «κάποιος που έχει τις δικές του απόψεις», αλλά την ίδια στιγμή να είναι «έτοιμος να ακούσει τις σκέψεις που δημιουργούνται στα βόρεια, τα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά της ευρωζώνης» τόνισε ο Γιούνκερ.
Οι υπουργοί της Ευρωζώνης πρέπει επίσης να διορίσουν τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.