Τη στιγμή που στη συζήτηση του προϋπολογισμού, στη Βουλή, υπερασπίστηκε το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ για 55.000 νέους, η Έφη Αχτσιόγλου εισέπραξε χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ταυτόχρονα αποδοκιμασίες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Είπε ο κ. Μητσοτάκης τα 400 ευρώ “φιλοδώρημα”. Αλλά το 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο υποκατώτατος μισθός, ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών μειώθηκε στα 430 ευρώ καθαρά. Και είναι τα 400 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση, φιλοδώρημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά τα 430 ευρώ μισθός νομοθετημένος για τους νέους δεν ήταν φιλοδώρημα! Ήταν πράξη λογική», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.
Στην ομιλία της η υπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται βελτιωμένη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 120 δόσεων. Υπογράμμισε ότι το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σήμερα έχει σταθεί στα πόδια του και το 2018 θα έχει πλεόνασμα 860 εκατομμυρίων ευρώ, όχι από νομοτέλεια αλλά επειδή μπήκαν κανόνες. Κάλεσε επίσης τη Νέα Δημοκρατία να αναλογιστεί ποιον εξυπηρετεί το ερώτημα που αναδείχθηκε στο συνέδριό της, δηλαδή αν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς. «Είναι πλέον εντελώς προφανές και ξεκάθαρο ποιον εξυπηρετεί η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Αν κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα είναι γιατί παρά την υλοποίηση ενός σκληρού προγράμματος σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλεί κάθε περιθώριο που αφήνει η οικονομία για να βελτιώνεται η ζωή και η καθημερινότητα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», είπε και πρόσθεσε ότι έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος που το πήραν περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια οικογένειες, η οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν περισσότερα από 55.000 νέα παιδιά, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από 650.000 οικογένειες στη χώρα, ο ενισχυμένος κοινωνικός προϋπολογισμός που θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή.
«Η μέριμνά μας στα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν μένει στα λόγια αλλά την κάνουμε πράξη, με όσες δυνατότητες έχουμε και μιλώντας με ειλικρίνεια και για τις δυνατότητες και για τις ήττες», είπε κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι η επούλωση των πληγών δεν μπορεί να περιμένει την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι μια παράλληλη προσπάθεια με την πορεία εξόδου από την κρίση και θα είναι ακόμα πιο δυναμική και πιο αποφασιστική μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από το καθεστώς της επιτήρησης.
Αναφερόμενη στη μείωση της ανεργίας, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα όλοι οι βασικοί δείκτες καταγράφουν μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική, που μήνα με το μήνα ενισχύεται και «το πιο σημαντικό από όλα είναι η μόνιμη και σταθερή απομείωση της ανεργίας, περισσότερο από 6 ποσοστιαίες κάτω από την ανεργία που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση».
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση λέγοντας ότι κλείνει γρήγορα και αποδεικνύει πως όταν δεν μπαίνουν τεχνητά εμπόδια, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, όπως το «υπερπρονόμιο» των εργαζομένων στην περίπτωση πτωχεύσεων επιχειρήσεων όπου πλέον θα εξοφλούνται πρώτα τα δεδουλευμένα έξι μηνών για τους εργαζόμενους απέναντι σε οποιαδήποτε απαίτηση άλλων πιστωτών.
Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό και το αποτέλεσμα της ενίσχυσης του κοινωνικού προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης με 315 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, για το 2018 γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, περίπου 260 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι περισσότερες από 650.000 οικογένειες θα δούνε ως και διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος που λαμβάνουν και ιδίως οι οικογένειες χαμηλότερων στρωμάτων.
Στο σημείο αυτό η υπουργός Εργασίας σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το υπερπλέονασμα του 2017 που δόθηκε με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και την επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους, είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης. «Σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο η υπεραπόδοση του 2017 όσο και η επίτευξη των στόχων του 2018 οφείλεται στην πολύ θετική πορεία του κοινωνικού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στην πολύ θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ», είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι είναι θετική ανατροπή, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ επέτρεψε την υπεραπόδοση του 2017 όσο και την επίτευξη των στόχων το 2018.
Υπενθύμισε πως όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ΕΦΚΑ, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης είχε έλλειμμα 1,1 δισεκατομμυρίου, υπήρχαν περισσότερες από 380.000 απλήρωτες συντάξεις, και αυτά μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων. «Είναι ένα πραγματικό θαύμα, με δεδομένα τα οικονομικά του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αυτό που συνέβη με τον ΕΦΚΑ αφού ενώ είχε προϋπολογιστεί στο ξεκίνημα του ότι θα είναι ελλειμματικός κατά 750 εκατομμύρια, αλλά τελικά το 2017 κλείνει με τον ΕΦΚΑ να έχει πλεόνασμα περισσότερα από 300 εκατομμύρια. Πρόκειται για θετική ανατροπή που προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο», είπε η υπουργός Εργασίας. Αυτή η θετική εξέλιξη που αντανακλάται δε, και στο 2018, όπως είπε, δεν οφείλεται σε κάποια εξαντλητική εισφοροδότηση, οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης – μείωση της ανεργίας, στην καλύτερη ρύθμιση που γίνεται για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όχι επειδή δεν πληρώνονται συντάξεις αλλά επειδή έγινε μια εντατική δουλειά εκκαθάρισης του μητρώου των εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ.
Ειδικά για τη ρύθμιση οφειλών, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε στο σημείο αυτό ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται και μια ακόμη μεγαλύτερη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις.