Η Ελλάδα πέτυχε να αυξήσει τις εξαγωγές κατά 13% το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Αυτό είναι ένα ακόμα καλό νέο. Ωστόσο μαζί με τις εξαγωγές αυξήθηκαν και οι εισαγωγές.
Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*
Με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό δείχνει προς όλους μας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να ενισχύουμε την εγχώρια παραγωγή σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές μας.
Στα πλαίσια αυτά η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μας με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Συγκεκριμένα θα πρέπει να σχεδιάσει νέα εργαλεία χρηματοδότησης και κίνητρα. Να διαθέσει πόρους από επενδυτικά προγράμματα στην οργανωμένη εξωστρεφή παραγωγή. Να μειώσει το Country Risk για να επιταχυνθεί η πρόσβαση σε χρηματαγορές με ανταγωνιστικό κόστος των εξωστρεφών επιχειρήσεων που διαθέτουν ικανοποιητική οικονομική δομή.
Να στηρίξει οργανωμένους εξαγωγείς με νέες πιστώσεις, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μειωμένη γραφειοκρατία. Να αναδιοργανώσει τον ΟΑΕΠ με διεύρυνση των παρεχόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών του. Να αναμορφώσει τους μηχανισμούς στήριξης (π.χ. Γραφεία ΟΕΥ, Enterprise Greece, κ.τλ.) και να μετατρέψει τις πρεσβείες μας σε Business Hubs. Να προσφέρει φθηνότερες, ταχύτερες και απλούστερες τελωνειακές και προ-τελωνειακές υπηρεσίες.
Να δημιουργήσει «Κέντρα Εξυπηρέτησης Εξαγωγέων» στα μεγάλα τελωνεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση επιχειρήσεων με σημαντικές εξαγωγικές ροές και τελωνειακές πιστοποιήσεις.
Να δημιουργήσει ενιαίο tax portfolio σε κάθε εξαγωγική επιχείρηση για τον άμεσο συμψηφισμό κάθε είδους πιστωτικών/χρεωστικών φόρων, τελών, δασμών, κ.τ.λ. (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) καθώς και περαιτέρω απλουστεύσεις και διευκολύνσεις στις συνεπείς εξαγωγικές επιχειρήσεις (π.χ. ευνοϊκότερο χρονοδιάγραμμα πληρωμής/επιστροφής φόρων).
Να απλοποιήσει τις διαδικασίες λήψης τελωνειακών πιστοποιητικών).
Να δημιουργήσει στην Ελλάδα εργαστήρια για την πιστοποίηση συμμόρφωσης με εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες.
Να διευκολύνει την πρόσβαση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα.
Να ενισχύσει την διεθνή αναγνώριση και κατοχύρωση των εμπορικών δικαιωμάτων των ελληνικών προϊόντων, με έγκαιρη διασφάλιση των δικαιωμάτων (πχ πατέντες, ονόματα, εμπορικά σήματα, προέλευση, συστατικά, κτλ).
Να φροντίσει για την κατάργηση εμποδίων εισόδου σε νέες αγορές,
Να θεσπίσει «Διυπουργική Επιτροπή για την Εξωστρέφεια», με αποστολή τη συμφωνία κράτους – επιχειρήσεων στις χώρες – στόχους, και στους μηχανισμούς στήριξης των εξαγωγών. Τίποτα δεν μπορεί να αφήνουμε στην τύχη. Χρειάζεται συνεργασία, στρατηγική, σχέδιο και συνέπεια στην εφαρμογή του.
Η εποχή του αυτοσχεδιασμού έχει παρέλθει. Η ενίσχυση των εξαγωγών μας αποτελεί μονόδρομος για μια χώρα που θέλει να βελτιώσει τα εισοδήματα της και να δημιουργήσει καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος