Μιλώντας σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τα ζητήματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις με τις αρχές του Βελγίου για την αναδιοργάνωση της προβληματικής τράπεζας Dexia προβλέπεται να είναι «δύσκολες».

«Η εξέταση της περίπτωσης της Dexia μπορεί να είναι δύσκολη. Ετοιμαζόμαστε για περίπλοκες διαβουλεύσεις, για την αναδιοργάνωση και την διάλυση του αρχικού τραπεζικού σχήματος, όταν θα έχουμε λάβει τις κυβερνητικές προτάσεις από το Βέλγιο και από τη Γαλλία, κάτι που αναμένουμε στις αρχές του Μαρτίου» επισήμανε σήμερα ο Επίτροπος Αλμούνια.

Η ΕΕ έχει ήδη «εγκρίνει προσωρινά» το σχέδιο, προϋπολογισμού 90 δισ. ευρώ, το οποίο έχουν καταρτίσει οι κυβερνήσεις του Βελγίου (μερίδιο 60,5%), του Λουξεμβούργου (3%) και της Γαλλίας (36,5%) για την Dexia, μια ευρωπαϊκή τράπεζα η οποία στη σκιά της κρίσης κατέστη προβληματική.

Η Dexia παρείχε το διάστημα αυτό, με «κρατική εγγύηση», έως και τριετή δάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές με προνομιακό επιτόκιο, με πλαφόν τα 17 δισ. ευρώ.

Η δανειοδότησή της δυσχεράνθηκε επειδή υπαναχώρησαν ως προς κάποιες ρήτρες του αρχικού σχεδίου εξυγίανσης, οι κυβερνήσεις του Βελγίου και της Γαλλίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βελγική οικονομική εφημερίδα L’Echo.