Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεσμεύτηκε σήμερα στη Βουλή ότι θα αποκατασταθούν στο ακέραιο τα επίπεδα της περιουσίας των ταμείων.

Ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω του PSI δεν επηρεάζει τις συντάξεις και ότι οι συντάξεις επηρεάζονται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί δημοσιονομικά η χώρα με ομαλό τρόπο.

«Έχουμε πει ότι θα αποκαταστήσουμε τα επίπεδα της περιουσίας των ταμείων στο ακέραιο, εκεί που βρισκόταν η ονομαστική τιμή των ομολόγων που περιείχε το χαρτοφυλάκιό τους και το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται τα ίδια τα ταμεία με τα διοικητικά τους συμβούλια και το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται το κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «τα ταμεία είναι όλα κρατικά εγγυημένα και θα αποκατασταθεί η περιουσία τους. Αν δεν κάναμε αυτήν την παρέμβαση και τα αφήναμε στη μοίρα τους, θα είχαν την ψευδαίσθηση ότι έχουν ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ενώ δεν θα είχαν τίποτα».

Ο ίδιος τόνισε πως θα ενισχυθεί η περιουσία των ταμείων και θα γίνει πιο στερεή και πιο ασφαλής. «Ο μόνος τρόπος για να σωθεί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα τώρα είναι να σωθεί η οικονομία. Μειώσαμε τις δαπάνες υγείας συνολικά κατά 30% μέσα από εκλογικεύσεις και νοικοκυρέματα, γιατί αναμφίβολα υπήρχε σπατάλη και διόγκωση της δαπάνης της φαρμακευτικής αλλά και άλλης. Και πάλι, όμως, αυτό δεν αρκεί» σημείωσε.