Σε πανικό έχουν περιέλθει οι μικροαποταμιευτές–κάτοχοι ομολόγων, οι οποίοι αγωνιούν για τα χρήματά τους, τα οποία θα χάσουν από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Τα τηλέφωνα έχουν σπάσει αυτή την περίοδο στα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών της χώρας από μικροαποταμιευτές, οι οποίοι ανησυχούν για το τι θα γίνουν τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους.
Το «κούρεμα» που θα υποστούν τα χρεόγραφα της χώρα μας, θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες τις οικονομίες πάνω από 11.000 φυσικών προσώπων, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν επενδύσει στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Πέραν αυτού, υπάρχει και η κατηγορία όσων πληρώθηκαν τα εφάπαξ και λοιπές αποζημιώσεις τους με ομόλογα, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής.
Όλοι αυτοί, λοιπόν, τηλεφωνούν σε πρώτη φάση και επισκέπτονται στη συνέχεια τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Ζητούν, μάλιστα, ευθύνες από τους υπαλλήλους των πιστωτικών ιδρυμάτων και τους ρωτούν αν η τράπεζα μπορεί να τους προστατέψει ή να καλύψει μέρος των απωλειών.
Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, που σε καμία περίπτωση δεν φέρουν ευθύνη για τις απώλειες των επενδυτών, τους παραπέμπουν μέσω επιστολών σε όσα σε κάθε περίπτωση αναγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα, που αποστέλλουν στους πελάτες τους κάθε μήνα.
Ότι, δηλαδή, «οι αναφερόμενες τιμές αποτίμησης των χρηματιστηριακών μέσων του χαρτοφυλακίου σας είναι ενδεικτικές, υποκείμενες σε συνεχείς διακυμάνσεις ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τη χρηματοοικονομική κατάσταση των εκδοτών τους. Η Τράπεζα δεν εγγυάται και δε φέρει ευθύνη για το εύρος της διακύμανσης αυτής».