Έμφαση σε προγράμματα ρευστότητας που απευθύνονται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δίνει η Εθνική Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Εθνική υλοποιεί ένα χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης ρευστότητας αλλά και αναπτυξιακών δράσεων, συμμετέχοντας σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που περιλαμβάνουν κοινοτικούς και ίδιους τραπεζικούς πόρους. Στις συγχρηματοδοτήσεις αυτές συμμετέχουν το ΕΤΕΑΝ (συμμετοχή 33,33%), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ- συμμετοχή 100%) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EΤαΕ- συμμετοχή 50%).

Στο πακέτο, περιλαμβάνεται το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα JEREMIE ενίσχυσης πολύ μικρών έως μεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, και στο οποίο έχουν ήδη υπαχθεί περίπου 400 επιχειρήσεις. Με το πρόγραμμα αυτό πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση επενδύσεων ή με κεφάλαια κίνησης χρονικής διάρκειας 72 μηνών, 6μηνη περίοδο χάριτος με καταβολή μόνο των τόκων και τελική επιτοκιακή επιβάρυνση που κυμαίνεται από 2,93% έως 4,93%, πλέον της αναλογούσας εισφοράς.

Υλοποιείται ταυτόχρονα και άλλο πρόγραμμα JEREMIE, χρηματοδότησης επιχειρήσεων του κλάδου Πληροφορικής και Τεχνολογιών Επικοινωνίας. Με το νέο πρόγραμμα θα διατεθούν στις επιχειρήσεις αυτές κονδύλια ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται χρηματοδότηση ανά επιχείρηση από 25.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ, με επιδοτούμενο τελικό επιτόκιο που ξεκινά από 2,93% και φτάνει έως 5,05%, πλέον της αναλογούσας εισφοράς.

Η Εθνική Τράπεζα έχει επίσης ξεκινήσει την υλοποίηση των 3 προγραμμάτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται δράσεις Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Πράσινης Ανάπτυξης και Θεματικού Τουρισμού καθώς και το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Ειδικότερα, η Δράση Γ΄ αφορά τη χαμηλότοκη συγχρηματοδότηση Νέων Επιχειρηματιών για επενδυτικούς σκοπούς με συνολικά κονδύλια ύψους 90 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του αναπτυξαικού νόμου 3908/2011. Προβλέπεται χρηματοδότηση για ποσά από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση, διάρκεια αποπληρωμής από 5 έως 10 έτη και περίοδο χάριτος έως 24 μήνες, ενώ το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, λόγω της συγχρηματοδότησης, καθώς διαμορφώνεται στο 4,33%, πλέον της αναλογούσας εισφοράς.

Η Δράση Ε’ αφορά τη χαμηλότοκη συγχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον Θεματικό Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την παραγωγή οικολογικών προϊόντων, την εφαρμογή τεχνολογιών που συμβάλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, την ανάπτυξη των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης προϊόντων κλπ με συνολικά κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται χρηματοδότηση από 50.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση, διάρκεια αποπληρωμής 5 έως 10 έτη και περίοδο χάριτος έως 24 μήνες, ενώ το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, λόγω της συγχρηματοδότησης, καθώς διαμορφώνεται στο 3,67% πλέον της αναλογούσας εισφοράς.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», η Εθνική Τράπεζα έχει μέχρι σήμερα δώσει 10.000 προεγκρίσεις με μερίδιο 50% επί του συνόλου των εκταμιεύσεων που έχουν γίνει από όλες τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

– Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη υπογράψει με την ΕΤΕπ σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν προς Πολύ Μικρές έως Μεσαίες Επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών δράσεων ή τη χρηματοδότηση αναγκών σε κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.