Ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ρωσικής οικονομίας παραμένει η διαφθορά που αποστερεί τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημόσια ταμεία.
Οι απώλειες που υπέστη η ρωσική οικονομία από το φαινόμενο της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Τσάϊκα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Kommersant, στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών και του εννεαμήνου του 2017 υπερέβησαν τα 148 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, ποσά της τάξεως τω 11 δισεκατομμυρίων ρουβλίων επεστράφησαν οικειοθελώς από τους παραβάτες, ενώ όπως είπε «έχουν ασκηθεί διώξεις για υπεξαιρέσεις της τάξεως των 78 δισεκατομμυρίων ρουβλίων» που σχετίζονται όπως διευκρίνισε με υποθέσεις που αφορούν δημεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας διευκρινίζει ότι στα εν λόγω ποσά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στην κατοχή του πρώην συνταγματάρχη και στελέχους του Υπουργείου Εσωτερικών Νμτίτρι Ζαχάρτσενκο ( τα οποία υπερβαίνουν τα 9 δισεκατομμύρια ρούβλια).
«Αυτή τη στιγμή αναφέρομαι σε στατιστικά στοιχεία εγκληματικής παραβατικότητας , δηλαδή σε ποινικές υποθέσεις. Η άσκηση δίωξης της Γενικής εισαγγελίας κατά του Ζαχάρτσενκο, που αφορά την υπεξαίρεση ποσού των 9 δισεκατομμυρίων ρουβλίων είναι αστική υπόθεση» διευκρινίζει ο Γιούρι Τσάικα στην συνέντευξη του που αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των υποθέσεων διαφθοράς που αποκαλύπτονται αυξάνεται. Το 2014 αποκαλύφθηκαν 32.200 υποθέσεις, το 2015 αποκαλύφθηκαν 32.400, το 2016 αποκαλύφθηκαν 32.900 , ενώ στους πρώτους εννέα μήνες του 2017 24.800 υποθέσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην συνέντευξη του Γιούρι Τσάϊκα δηλώνει «από το νέο έτος θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το μητρώο προσώπων που έχουν απολυθεί από τον δημόσιο τομέα λόγω απώλειας εμπιστοσύνης» και προσθέτει ότι «ο κίνδυνος να συμπεριληφθούν στην μαύρη λίστα, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για τους δημόσιους υπαλλήλους να τηρούν τους νόμους».
Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία, κατά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια 45000 άτομα έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την διαφθορά. Μεταξύ των ατόμων αυτών 4500 ήταν άτομα που ανήκαν στα σώματα ασφαλείας, περισσότεροι από 400 αιρετοί εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδοίκησης, καθώς και σχεδόν 3000 δημόσιοι αξιωματούχοι που κατείχαν θέσεις στον δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πλειονότητα των οποίων ήταν επικεφαλής δήμων και τοπικών οργάνων.