Με αναδρομικό τρόπο θα προστατευθούν όσα φυσικά πρόσωπα έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για δύο κατηγορίες ομολογιούχων: τους κλασσικούς μικροαποταμιευτές, οι οποίοι παραδοσιακά επενδύουν τα χρήματά τους σε χρεόγραφα της χώρας μας, με γνώμονα τη σιγουριά του ελληνικού κράτους, και
όσους «υποχρεώθηκαν» να αποκτήσουν αυτούς τους τίτλους, καθώς με αυτό τον τρόπο τους καταβλήθηκε το εφάπαξ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά από το 24h.gr, δήλωσε ότι «τα ομόλογα ως ομόλογα θα αντιμετωπιστούν κατά ενιαίο τρόπο. Κατηγορίες πολιτών, που πρέπει να προστατευθούν, θα προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς».

Με αυτή τη δήλωση, άφησε – εμμέσως πλην σαφώς – ανοιχτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το σενάριο, που επεξεργάζεται εδώ και εβδομάδες το ελληνικό οικονομικό επιτελείο και το οποίο προβλέπει ότι ομόλογα μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένα από το Δημόσιο. Όπως, δηλαδή, ακριβώς συμβαίνει με τις καταθέσεις.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα ομόλογα θα κουρευτούν κανονικά και, στη συνέχεια, το κράτος θα καλύψει τις όποιες απώλειες για τους τίτλους αξίας έως 100.000 ευρώ μέσω του ΤΕΚΕ, του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας θα εξειδικευθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις.