Στο νομοσχέδιο για τις ρήτρες συλλογικής δράσης που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα ξεκαθαρισθεί το εάν και κατά πόσο θα κουρευτούν οι ιδιώτες αποταμιευτές που είχαν προ του 2010 αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τους βασικούς όρους του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων η κυβέρνηση θα υποβάλλει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο, εάν εγκριθεί, θα εισάγει ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) στα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται στο Ελληνικό Δίκαιο.

Εάν εγκριθεί ο νόμος θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του PSI, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ώστε να επιτευχθεί συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο επίπεδο που προβλέπεται από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως οι ιδιώτες αποταμιευτές έχουν αγοράσει ομόλογα αξίας 700 εκατ. ευρώ στην πρωτογενή αγορά και ομόλογα αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες εάν υπάρχει εξαίρεση κάποιων χρεογράφων από το PSI αυτά μάλλον θα είναι τα ομόλογα που απέκτησαν οι ιδιώτες αποταμιευτές στην πρωτογενή αγορά.
Ωστόσο, έγκριτοι νομικοί αναφέρουν πως από την στιγμή που ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα είναι «νομικά ευάλωτη» η εξαίρεση συγκεκριμένο επενδυτών από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, καθώς αυτό θα συνεπάγεται διακριτική μεταχείριση και θα δικαιολογεί προσφυγή στα δικαστήρια.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαιτέρως για το θέμα των δικαστικών προσφυγών και ειδικά των προσφυγών που θα κατατεθούν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.