Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2020 κατά πολύ το επίπεδο, το οποίο το ΔΝΤ θέλει να δει το χρέος να μειώνεται, γράφει στην κυριακάτικη ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με την «Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» του ΔΝΤ, το χρέος αυτό θα έχει φθάσει το 2020 το 129% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιθυμεί το χρέος στο μέγιστο επίπεδό του να φθάνει το 120% εκείνη τη χρονιά, επισημαίνει η εφημερίδα που επικαλείται ως πηγές τρία πρόσωπα που έλαβαν γνώση για την έκθεση αυτή.
«Είναι ακόμη πιο μακριά από το επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το χρέος, καθιστώντας δυσκολότερη από ποτέ τη θέση ότι η χώρα αυτή μια ημέρα να αποπληρώσει το χρέος της» σχολιάζει η εφημερίδα.
Προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο, το ΔΝΤ έχει ως κανόνα να δανείζει μόνο χώρες που είναι σε θέση, σύμφωνα με αναλύσεις του, να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Το ελληνικό χρέος έφθανε στα τέλη του 2011 το 166% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ το Σεπτέμβριο.Ύστερα από εκτιμήσεις του καθ΄όλη τη διάρκεια του 2010 και στις αρχές του 2011 ότι η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, το ΔΝΤ ζήτησε η Αθήνα να συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές της για να το πράξει και να λάβει παράλληλα πρόσθετους πόρους από τους ευρωπαίους εταίρους της.
Σύμφωνα με την WSJ οι επιλογές των ευρωπαίων είναι τέσσερις:
• Να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα τόκους από ομόλογα που σήμερα ανήκουν στους ιδιώτες πιστωτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ
• Να μειωθούν τα επιτόκια του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ. Κίνηση που επίσης μειώνει το βάρος του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ
• Να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες να βοηθήσουν με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους που διατηρούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και έχουν αγοράσει σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική (υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ). Θα συμβάλει στη μείωση του χρέους κατά 3,5%
• Τέλος, υπάρχει η λύση να συμμετέχει η ΕΚΤ διαγράφοντας τα κέρδη που αποκόμισε από τις αγορές ελληνικών ομολόγων την διετία 2010-2011 αγοράζοντας σε χαμηλότερες τιμές. Σε αυτό το ενδεχόμενο το χρέος μπορεί να μειωθεί έως και 5,5% του ΑΕΠ
Να σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με την ανάλυση το χρέος της Χώρας υπολογίζεται από το ΔΝΤ για το 2011 σε 164% του ΑΕΠ αντί 162% του ΑΕΠ πριν.
Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, προβλέπουν να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα αποτρέψει την Αθήνα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Η συνεισφορά του ΔΝΤ σε ένα νέο σχέδιο διεθνούς βοήθειας παραμένει αβέβαιη, καθώς τα κράτη μέλη του είναι διχασμένα ως προς την πιθανότητα για περαιτέρω χρηματοδότηση μιας χώρας που δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. Την Κυριακή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στήριζαν το σχέδιο χορήγησης ενός νέου δανείου στην Ελλάδα.