Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει η ίδια να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «εάν δεν είναι διατεθειμένη ή σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας CSU, εταίρου του CDU της Άνγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Παράλληλα, ο Ζεεχόφερ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ένα «όχι» των βουλευτών του κόμματός του κατά την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Κάτω Βουλή, για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στις 27 Φεβρουαρίου.
Για τον Ζεεχόφερ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της Βαυαρίας, δύο προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την έγκριση του νέου σχεδίου βοήθειας: «πρώτον, να μην απειληθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γερμανίας από τη βοήθεια και δεύτερον, κάθε νέο τμήμα της βοήθειας θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».
Οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για την Ελλάδα, που εξετάζονται με προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από την Αθήνα, συνεχίζονται, αλλά δεν συμφωνούν πάντα. Η ‘Άνγκελα Μέρκελ τονίζει τακτικά ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ελλάδα και για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρόλο που συχνά τονίζει ότι σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού, επιμένει συχνότερα στους όρους για τη χορήγηση της βοήθειας.
Οι εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, το CSU (Χριστιανοκοινωνική Ενωση) και FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες), υιοθετούν μια πιο σκληρή γραμμή. Ο Ζεεχόφερ έχει προτείνει ακόμα κα δημοψήφισμα για την Ελλάδα, πρόταση, την οποία έχει απορρίψει ωστόσο το κόμμα του.
Μια αρνητική ψήφος στις 27 Φεβρουαρίου είναι ελάχιστα πιθανή, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, τάσσονται υπέρ της βοήθειας προς την Αθήνα.