Το σχέδιο δράσης για μια «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα» αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το σχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να επισημανθούν και να αντιμετωπιστούν περιορισμοί για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις επενδύσεις και την καινοτομία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν μεταξύ άλλων:

-Στην απλούστευση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών και των αδειών λειτουργίας.
-Στην ανάπτυξη ενιαίου ηλεκτρονικού παραθύρου το οποίο θα συγκεντρώνει τις τυποποιημένες εμπορικές πληροφορίες και θα απλουστεύει τον αριθμό των εγγράφων που απαιτούνται για τις εξαγωγές.
-Στην αντιμετώπιση των περιορισμών στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κενών εμπορευματοκιβωτίων και μη επικίνδυνων αποβλήτων.
-Στην ολοκλήρωση της δημιουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) με την άμεση λήψη μέτρων για την ολοκλήρωση της βάσης δεδομένων ΓΕΜΗ, την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτυακών υπηρεσιών και της χρήσης ηλεκτρονικών υπογραφών, τη διασύνδεση του ΓΕΜΗ με τα πληροφοριακά συστήματα του Επιμελητηρίου και με το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (Point of Single Contact), προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών τόσο για την ίδρυση επιχειρήσεων όσο και των διοικητικών διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

Στόχος είναι έως τον Ιούλιο του 2012, όλες οι εταιρίες που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να μπορούν να δημοσιεύουν όλα τα σχετικά εταιρικά στοιχεία μέσω του ΓΕΜΗ.