Διαβεβαιώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ιταλία δεν υπαγορεύονται από την ΕΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι είναι αποφασισμένος να μην δεχθεί παθητικά τις όποιες κατευθυντήριες γραμμές επιχειρείται να επιβληθούν στα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ιταλία, είπε, δεν θα δημιουργήσει κινδύνους στην ευρωζώνη και σύντομα θα είναι σε θέση να περιορίσει το έλλειμμά της στο 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις περί δημοσιονομικών προσαρμογών, είπε ο Μόντι τονίζοντας ακόμα πως στην Ιταλία υπάρχει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την έξοδο από την κρίση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα είχε ξεσπάσει η σημερινή κρίση στην Ευρώπη αν το 2003 η Γαλλία και η Γερμανία δεν είχαν φέρει εμπόδια στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού σταθερότητας στην ΕΕ.
Στη συνέχεια ο Μόντι τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αποκλείει αλλά να συνενώνει και υποστήριξε ότι, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι υψίστης σημασίας και προέχει έναντι όλων των άλλων.
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, απέρριψε την υποψηφιότητα της Ρώμης για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επόμενες γενεές.
Ωστόσο, συμπλήρωσε, ενισχύοντας την δημοσιονομική πειθαρχία στην Ιταλία, θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσουμε και την ενιαία οικονομική αγορά.
Παθιάζομαι με την έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κατέληξε ο κύριος Μόντι, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ολοκλήρωση δεν σημαίνει την δημιουργία ενός σούπερ κράτους.
Κάποιοι θεωρούν ότι η ολοκλήρωση επιτυγχάνεται σε βάρος της Δημοκρατίας. Η έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της Δημοκρατίας όμως είναι πλήρως εναρμονισμένες, κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.