Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, βασικό όργανο μέτρησης του πληθωρισμού στην Κίνα, αυξήθηκε στο 4,5% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς η περίοδος των εορτών για το κινεζικό νέο έτος φαίνεται πως συνέβαλε να αυξηθούν οι τιμές.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε μειωθεί στο 4,1% τον Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μέτρα για να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό και την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Ο πληθωρισμός, που ανησυχεί ιδιαίτερα την κινεζική κυβέρνηση, είχε ανέλθει τον Ιούλιο του 2011 στο 6,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.

Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παρέμενε στο 4,1%.

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 10,5% τον Ιανουάριο, που πλήττει δυσανάλογα τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Συνολικά το 2011 ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,4% στην Κίνα από 3,3% το 2010.