Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών όλο και περισσότεροι επιτηδευματίες κλείνουν τα βιβλία τους.
Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο και την αδυναμία εξόφλησης όχι μόνο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους αλλά και των λειτουργικών εξόδων αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους.
Χιλιάδες προχωρούν σε παύση εργασιών για να γλιτώσουν από την εφορία η οποία ωστόσο τους «κυνηγάει» μέχρι την τελευταία στιγμή αφού πριν την παύση εργασιών, πρέπει να εκπληρωθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Ειδικότερα οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να υποβάλουν δήλωση διακοπής εργασιών θα πρέπει να προχωρήσουν σε:
- Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α. μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο (μήνα ή τρίμηνο), στην οποία ανήκει το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργίας του φορολογούμενου. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που η δήλωση οριστικής παύσης εργασιών υποβάλλεται εμπρόθεσμα, μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., η δήλωση Φ.Π.Α. υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης παύσης εργασιών.
- Υποβολή έκτακτης δήλωσης Φ.Π.Α. για τη διενέργεια των διακανονισμών των εκπτώσεων της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου.
- Έκδοση ειδικού στοιχείου αυτοπαράδοσης για τα αποθέματα της επιχείρησης, πάγια (εφόσον έχει παρέλθει η πενταετής περίοδος διακανονισμού του φόρου που τα επιβάρυνε κατά την αγορά τους) και εμπορεύσιμα, που υπάρχουν κατά τη στιγμή της παύσης στην κατοχή της επιχείρησης.