Μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50%, προβλέπει η συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου, μέσο επιτόκιο 3,6% και ανταλλαγή με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Η δε ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται σε 68% με προεξοφλητικό επιτόκιο 9%.
Με αυτές τις παραδοχές, οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα επιβαρυνθούν με προβλέψεις από 1,5 δισ. ευρώ έως 3,5 δισ. ευρώ για κάθε τράπεζα.
Ωστόσο, οι ιδιώτες πιστωτές πέτυχαν τα νέα ομόλογα, που θα ανταλλαγούν, να φέρουν ρήτρα ΑΕΠ, δηλαδή να αυξάνεται το κουπόνι τους όταν η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ένα ρυθμό μεγαλύτερο του 2% του ΑΕΠ.
Εκτίμηση των τραπεζών είναι ότι, για το διάστημα μετα το 2015, η οικονομία θα τρέξει με τους ρυθμούς αυτούς και θα έχουν οφέλη απο τη ρήτρα ΑΕΠ, κυρίως μέσα από τη μείωση των αρχικών λογιστικών τους ζημιών από το PSI. «Έτσι οι ζημιές θα περιοριστούν κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες περίπου», αναφέρει στέλεχος με συμμετοχή στις διαδικασίες του PSI.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα σε μια ευνοϊκή λογιστική μεταχείριση των ζημιών και στον επιμερισμό των προβλέψεων σε βάθος χρόνου.
Έτσι, οι προβλέψεις θα κατανεμηθούν σε βάθος τριετίας, ενώ οι τράπεζες μπορούν να συμψηφίσουν τη ζημία με τα καθαρά έσοδα που αναμένουν την επόμενη πενταετία.
Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως οι τράπεζες θα διαχειριστούν πιο εύκολα τα προβλήματα τους και θα περιορίσουν το χρονικό διάστημα, που θα βρίσκονται υπό κρατικό εναγκαλισμό, μέσω του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας.