«Είμαστε ένα βήμα πριν την συμφωνία για το PSI», δήλωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.
«Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση, παράλληλα με τις συζητήσεις για την νέα δανειακή σύμβαση», δήλωσε ο υπουργός.
Πρόσθεσε επίσης ότι η διαδικασία για το PSI συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, που με την τρόικα έκανε επισκόπηση όλων των ανοικτών θεμάτων (δημοσιονομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ζητήματα που συνδέονται με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την επανακεφαλαιοποίησή του, διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα), υπάρχουν στη διαπραγμάτευση δύο απαράβατες αρχές:
«Η αταλάντευτη υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος όταν αυτό συγκρούεται ή αντισταθμίζεται με ιδιωτικά συμφέροντα, όπως είναι για παράδειγμα τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων των τραπεζών και η προστασία του μέλλοντος των παιδιών μας, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, οι οποίες τελικά στρέφονται εναντίον της νέας γενιάς».
Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς στις απαιτήσεις της τρόικας για τον κατώτατο και τον 13ο και 14ο μισθό, επισήμανε ότι «όταν προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και βοηθούμε την ανταγωνιστικότητα, μειώνουμε την πίεση πάνω στους μισθούς, πάνω στους εργαζομένους. Επίσης, να καταλάβουμε πως η αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο τους εργαζόμενους – και μάλιστα τους προστατευμένους εργαζόμενους όταν πρόκειται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- αλλά περιλαμβάνει και τους ανέργους, περιλαμβάνει και τη νέα γενιά. Και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία». Παράλληλα, είπε, με τα μέτρα που θα ληφθούν δεν πρέπει να βαθαίνει η ύφεση, αλλά, αντίθετα, πρέπει η ύφεση να περιοριστεί και η οικονομία να βρεθεί πιο κοντά σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες μέρες καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία, ζήτησε «την πραγματική συστράτευση των κομμάτων (που στηρίζουν την κυβέρνηση), των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης». Διότι, πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον άλλον. Κανένα κόμμα πίσω από άλλο κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο πίσω από άλλο πολιτικό πρόσωπο»
. Επανέλαβε δε την εκπεφρασμένη άποψή του, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. «Όποιος μπορεί να “τραγουδήσει” υπέρ της χώρας να έρθει να το κάνει τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.