Μπορεί να μοιάζει με ένα στέρεο οικοδόμημα, παρόλα αυτά στην πραγματικότητα μάλλον πρόκειται για ένα πλοίο που… «μπάζει νερά».

Ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομική διακυβέρνηση της οποίας θα τεθεί στο επίκεντρο των κρίσιμων συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής των πρωθυπουργών της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», η Ευρώπη «πάσχει» και καλείται να αντιμετωπίσει δέκα θέματα -αγκάθια.

Μεταξύ αυτών, είναι η απουσία ενιαίας πολιτικής δανεισμού αλλά και ενιαίου προϋπολογισμού. αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, προκαλεί προβλήματα, καθώς παρά τη συνθήκη του Μάαστριχ, τα κράτη- μέλη, ενώ δέχτηκαν να εγκαταλείψουν το νόμισμά τους, αυτό δε συνοδεύτηκε από συνεργασία στην κατάρτιση προϋπολογισμού , σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά, και συγκεκριμένα η Καγκελάριος Μέρκελ επιμένει στη θέση της κατά του ευρωομολόγου, κάτι που για πολλούς θα έδινε μια λύση, και επίσης η έλλειψη επαρκών «πυρομαχικών» του ταμείου σταθερότητας, οι Ευρωπαίοι θα συναντήσουν επιπλέον προβλήματα στις διαπραγματεύσεις τους.

Η αδυναμία χάραξης ενιαίας στρατηγικής, η ύφεση και η στασιμότητα ακόμη και στις οικονομίες των ισχυρών, αλλά επίσης ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης (σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός), και τα αναπάντητα ερωτήματα για τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αποτελούν εμπόδιο στη χρηματοδότηση, δυσχεραίνουν τις εξελίξεις προς μια ικανοποιητική λύση.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα προβλήματα ρευστότητας και το «άλυτο» ελληνικό πρόβλημα, που επιμένουν, αυξάνουν τον συντελεστή δυσκολίας στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, πιέσεις ασκούνται σήμερα και από το Νταβός, στο πλαίσιο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, για μια επίτευξη άμεσης λύσης στο πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη.