Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ.
«Είμαι υπέρ της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ, της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ) και μίας πολύ ενεργητικής προσέγγισης από την ΕΚΤ. Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι χρειάζονται όλα αυτά», απάντησε ο κ. Μποργκ όταν ρωτήθηκε από εκπροσώπους του Τύπου σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ώστε να μην υπάρξει μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η δήλωση του Σουηδού υπουργού έγινε μέσα σε κλίμα πιέσεων, οι οποίες ασκούνται από διεθνείς οργανισμούς στην ΕΚΤ να συμμετάσχει στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI) και να παραιτηθεί τουλάχιστον από το δυνητικό κέρδος που θα είχε από τη διακράτηση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων, ύψους 45 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασε το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία τάχθηκε χθες υπέρ της αποδοχής από την ΕΚΤ ζημίας για τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της , ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα.
«Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα», τόνισε ο κ. Γκουρία, προσθέτοντας ότι «εμείς πάντα προτείναμε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και ότι θα βοηθούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα ίσης μεταχείρισης. Η ΕΚΤ αγόρασε αυτά τα ομόλογα με έκπτωση και νομίζω ότι τουλάχιστον αυτή η έκπτωση θα μπορούσε να δοθεί υπέρ της Ελλάδας».