Με αποστολή την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, το κλείσιμο του PSI, την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τον λεπτομερή καθορισμό όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που θα εφαρμοσθούν μέχρι και το 2013 επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας σήμερα στην Αθήνα.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας ωστόσο αναγνωρίζουν πως η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση εμβόλισε το μνημόνιο το 2011 οδηγώντας σε μεγάλες αποκλίσεις.
Η δε επίδραση των αποκλίσεων αυτών στον Προϋπολογισμό 2012 προβληματίζει την τρόικα που αναζητεί πλέον τρόπο να περιορίσει τα βάρη του Προϋπολογισμού χωρίς να πλήξει εκ νέου την ανάπτυξη.
Σημειώνεται πως τα βάρη του προϋπολογισμού 2011 που μεταφέρονται στο 2012 εξανεμίζουν αυτομάτως την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους. Το ΔΝΤ ανέμενε δημοσιονομικό έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ και τελικά το έλλειμμα έκλεισε άνω των 21 δισ. ευρώ.
Η επιβράδυνση της οικονομίας με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου σε συνδυασμό με τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται πως θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 στο 5,5% του ΑΕΠ, τουλάχιστον και όχι στο 4,7% όπως αρχικά αναμενόταν από το ΔΝΤ, ενώ για το 2013 και με την προϋπόθεση πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με θετικό ρυθμό (+0,3%) το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει κοντά στο 5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,9% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει στην τριετία 2012 -2014 επιπρόσθετα 13 δισ. ευρώ, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στα 6,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 και να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Η τρόικα θεωρεί πως η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει η πιο πιεστική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση και ότι ο προσπάθειες ανάταξης πρέπει να υποστηριχθούν με ταχεία εφαρμογή των συναφών φορολογικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Ακόμη, αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτερα τις ιδιωτικοποιήσεις προκείμενου να τονώσει τις επενδύσεις, να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να επιταχύνει τη μείωση του χρέους.
Στο ίδιο πλαίσιο θα τονίζουν πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Βάρος δίνεται και στη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και στο πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις για τους καταθέτες και θα περιορισθούν οι δαπάνες του δημοσίου.
Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν τονίσει στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε όλους τους τόνους πως εφόσον συμβαδίζουν, η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, τις προοπτικές ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δεδομένου ότι η υποτίμηση της ονομαστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας της Ελλάδας δεν είναι δυνατή, η τρόικα τονίζει πως ανταγωνιστικότητά της θα πρέπει να ανακτηθεί με εγχώρια μέσα. Αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και προσαρμογή των σχετικών τιμών, ιδίως μια δημοσιονομική υποτίμηση.