Την υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,8% τον περασμένο Μάιο διαδέχθηκε ισχυρή άνοδος κατά 10,6%, τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Το αποτέλεσμα είναι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να προκύπτει άνοδος κατά 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται συγκυριακά, αλλά να αποτελούν μόνιμο στόχο μίας επιθετικής εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας. Προς την κατεύθυνση αυτή, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση από την πλευρά της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, των προτάσεων του ΠΣΕ για πριμοδότηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και της δικτύωσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η ενσωμάτωση των προτάσεων αυτών στο κείμενο της διαβούλευσης για τον αναπτυξιακό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή του ΠΣΕ, μας προσθέτει αισιοδοξία, καθώς αποτελεί ένα βήμα για την ανάδειξη της εξωστρέφειας ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον Ιούνιο του 2010, η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 7.323 εκατ. ευρώ από 7.167 εκατ. ευρώ, τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,6%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, καθώς η αξία τους υποχώρησε στα 20.131 εκατ. ευρώ από 24.638 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εξαμήνου, οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, ενώ οι εισαγωγές, στο ίδιο διάστημα, μειώθηκαν κατά -18,3%. Παρά τη σημαντική μείωση των εισαγωγών συγκριτικά με τη χαμηλή κατά τα άλλα αύξηση 2,2% των εξαγωγών, στο εξάμηνο Ιαν-Ιουνίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, παρατηρείται αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα 12.808 εκατ. ευρώ από 10.702 εκατ. ευρώ.