Τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα, Horst Reichenbach, καλωσόρισε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Μίχαλος, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γερμανού τεχνοκράτη πολύ σημαντική.
Επίσης, τόνισε ότι «είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην ελληνική αγορά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις».
Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια από τον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσεις της χώρας από την εφαρμοζόμενη πολιτική, δε σημειώθηκε καμία βελτίωση στην οικονομία της χώρας»
Αναλυτικά, η παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΑ:
«Θέλω να σας καλωσορίσω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε στην αποψινή συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, τις απόψεις μας για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εξόδου της χώρας από την κρίση.
Θεωρώ την επίσκεψή σας ιδιαίτερα σημαντική, γιατί πιστεύω ότι ο χαρακτήρας της είναι ουσιαστικός και όχι απλώς εθιμοτυπικός. Είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην ελληνική αγορά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Και κυρίως θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε προτάσεις και λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Προτάσεις που ζητούμε να λάβετε υπόψη σας, στο πλαίσιο της αποστολής της Ομάδας Δράσης στην οποία προΐσταστε.
Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι παρά τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια από τον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσεις της χώρας από την εφαρμοζόμενη πολιτική, δε σημειώθηκε καμία βελτίωση στην οικονομία της χώρας. Ο φαύλος κύκλος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της υπερφορολόγησης, της ύφεσης, της ανεργίας συνεχίζεται, συσσωρεύοντας επιχειρηματικά συντρίμμια και κοινωνική εξαθλίωση, χωρίς κάποια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η αλλαγή και όχι η διαιώνιση της οικονομικής πολιτικής αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον και η άσκηση του καθήκοντος αυτού, δεν μπορεί πλέον να καθυστερήσει άλλο.
Η δική σας αποστολή είναι η παροχή τεχνογνωσίας προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Στην προσπάθειά σας αυτή, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου θα σταθούν αρωγοί και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι θέσεις και οι απόψεις μας θα εισακουστούν.
Σας ζητάμε να δείτε με καθαρή ματιά και χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι προτάσεις που θα συντάξετε να κινούνται προς την κατεύθυνση της επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.
Η συνεχιζόμενη και το 2011 αποτυχία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων πρέπει να δώσει το κατάλληλο μήνυμα, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους εταίρους και δανειστές μας. Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι εάν δεν επιστρέψει σύντομα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, δεν θα μπορέσει να καταστήσει βιώσιμο το χρέος και την οικονομία της.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε:
o Ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Χωρίς νέους φόρους και οριζόντιες πολιτικές λιτότητας. Έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον.
o Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα των προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού. Θα ήταν χρήσιμο εδώ να επισημάνουμε την ανάγκη για τον μηδενισμό της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση (δηλαδή χορήγηση του 100% των κοινοτικών κονδυλίων), κυρίως όταν πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις ή για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας.
o Ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
o Υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης (οδικοί άξονες, αξιοποίηση Ελληνικού, κτλ).
o Στοχευμένες πολιτικές και μέτρα για την ενίσχυση σημαντικών κλάδων, που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες
Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που σήμερα αποτελεί το μείζον πρόβλημα των επιχειρήσεων, οφείλει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να επιβιώσει η επιχειρηματικότητα και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις. Βεβαίως, το ζήτημα αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στα μέτωπα του PSI, της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθούν παράλληλα συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την τόνωση της ρευστότητας, και κυρίως η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και η εφαρμογή των ισχυόντων νόμων για τον συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων και Δημοσίου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας είναι η Δημόσια Διοίκηση. Το φάρμακο το οποίο όμως χορηγήθηκε, δηλαδή οι οριζόντιες μισθολογικές περικοπές και η αποτυχημένη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, αποδείχθηκε ότι επιδείνωσαν και δεν βελτίωσαν την κατάσταση.
Στα χρόνια που έρχονται, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί νέες επενδύσεις και σημαντική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να αποκτήσει νέα προοπτική. Ωστόσο, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ακόμα και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν ή να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες. Για την αναστροφή της κατάστασης απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις. Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ, τις οποίες έχει διατυπώσει επανειλημμένα προς την Πολιτεία, περιλαμβάνουν:
o Απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς προϊόντων και μείωση της κρατικής παρέμβασης
o Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.
o Απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων
o Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση.
o Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.
o Κατάργηση του ΚΒΣ και αντικατάσταση με ένα σύγχρονο φορολογικό κώδικα.
o Εφαρμογή ρυθμιστικών πλαισίων που καθορίζουν με σαφήνεια τους περιβαλλοντικούς όρους και τις προδιαγραφές χρήσης γης.
o Μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων, με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν την αδειοδότηση σημαντικών επενδύσεων.
o Επεξεργασία και εφαρμογή σχεδίου για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Παρά την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Διαθέτει σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα, υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ικανούς επιχειρηματίες. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί και θέλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της οικοδόμησης μιας βιώσιμης και δυναμικής οικονομίας. Αυτό που ζητούμε είναι προϋποθέσεις και ευκαιρίες για δημιουργία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε πραγματικά ότι θα μπορέσετε να συμβάλετε. Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ απόψε».