Η όποια συμφωνία, στην οποία -όποτε- καταλήξουν η ελληνική κυβέρνηση με τους ιδιώτες πιστωτές, δεν σημαίνει πως λύνει αυτόματα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ούτε, ασφαλώς, πως – ακόμα και αν η συμμετοχή των τραπεζών φτάσει στο 90% – δεν θα χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Άλλωστε, αυτές θεωρούνται απαραίτητες και προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση προς τη χώρα μας.
Έτσι, λοιπόν, ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα (ή ευρύτερα του κόστους, που έχει ένας εργαζόμενος για μια επιχείρηση).
Στο θέμα των επικουρικών, ο υπουργός εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επιμένει σε μείωσή τους κατά τουλάχιστον 15% κατά μέσο όρο.
Πρόκειται για ένα ζήτημα, με το οποίο η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί κάθετα. Θυμίζουμε, άλλωστε, πως η τελική απόφαση για να κοπούν και άλλο οι συγκεκριμένες παροχές – που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απόλυτα ανταποδοτικές – είχε αναβληθεί για μετά τις γιορτές, ακριβώς λόγω των ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων.
Η όποια παρέμβαση εκτιμάται πως θα αποφασιστεί στο ευρύτερο πλαίσιο, που και αν θα συμφωνηθεί στη σημερινή συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, που στηρίζουν (;) την κυβέρνησή του, δηλαδή το Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και το Γιώργο Καρατζαφέρη.
Το δεύτερο μείζον θέμα, που αφορά στις μειώσεις των κατώτατων μισθών, έχει διαφορετικές προεκτάσεις. Εδώ, πρόκειται καθαρά για ένα θέμα, που αφορά αποκλειστικά στους κοινωνικούς εταίρους και όχι στην κυβέρνηση. Τουλάχιστον, σε πρώτη φάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον ατυχής ήταν η έκφραση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να παρέμβει νομοθετικά σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Οι εργοδότες έχουν κατεβάσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις, συνδέοντας το ζήτημα και με το 13ο και 14ο μισθό και προτείνοντας πλαφόν μισθού, άνω του οποίου δεν θα πληρώνονται δώρα και επίδομα αδείας. Η συζήτηση έχει περάσει πλέον στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως οι παρεμβάσεις πρέπει να εστιαστούν εκεί, υποστηρίζοντας ότι η αγορά έχει αυτορυθμιστεί, αφού κούρεμα μισθών έχει γίνει από πολλές επιχειρήσεις.
Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν συνάντηση με την παρουσία και εκπροσώπου της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχει δέσμευση για το πώς θα καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από τις μειώσεις των μισθών (που σημαίνουν και χαμηλότερες εισφορές).
Εκτιμάται πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.