Ο Ευάγγελος Bενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, έναντι 30 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία του Οκτωβρίου και εκτίμησε πως η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή ομολόγων μπορεί να τελεσφορήσει.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατήρτισε μια ολοκληρωμένη πρόταση που παρακάμπτει μερικώς το σκόπελο της κρατικοποίησης για τις τράπεζες. Η πρόταση συνίσταται στο να λειτουργήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως εγγυητής ανάδοχος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών καλύπτοντας το ποσοστό που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι των ιδρυμάτων. Για την πρόταση αυτή είναι ενήμερες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού οι οποίες ανεπισήμως έχουν γνωμοδοτήσει για την αρτιότητά της.
Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα απαιτήσει τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η πάγια θέση της Κυβέρνησης είναι πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές, εφόσον διενεργηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήτοι αφού το κόστος διάσωσης θα βαρύνει εξολοκλήρου το Δημόσιο χρέος οι τράπεζες θα πρέπει να κρατικοποιηθούν.
Βάση της πρότασης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα γίνουν με κοινές μετοχές που θα εκδοθούν σε μια ενιαία τιμή τόσο για το Ταμείο, όσο και τους βασικούς μετόχους. Προνομιούχες μετοχές θα εκδίδονται μόνο στη περίπτωση που η εκάστοτε τράπεζα δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει μέσω των κοινών τα εποπτικά κεφάλαια που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος (Core Tier 1 στο 10%).
Με το σχέδιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και περιορίζεται η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους , καθώς θα δαπανηθούν λιγότερα κρατικά χρήματα για τη στήριξη των τραπεζών και θα επιτραπεί στους σημερινούς μετόχους να μετάσχουν στην αύξηση και να προστατέψουν την επένδυση τους , διατηρώντας στα μικρότερα δυνατά επίπεδα τη μετοχική παρουσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε κάθε περίπτωση ανακύπτουν τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με τις υφισταμένες αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Για να αντιμετωπισθεί η παρενέργεια αυτή θα προχωρήσουν σε διπλασιασμό της τιμής των μετοχών τους ανταλλάσσοντας τις υπάρχουσες μετοχές με τις μισές μετοχές διπλάσιας αξίας (reverse split). Κάνοντας reverse split οι καθημερινές διακυμάνσεις των τραπεζικών μετοχών εκτιμάται πως θα περιορισθούν σημαντικά κατά 50%.