Η παύση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές, όπως την περιέγραψε ο εκπρόσωπος των τραπεζών, Charles Dallara, στη χθεσινή του δήλωση, δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, στο δρόμο της επίλυσης της κρίσης χρέους.
Καταρχάς, το γεγονός πως οι ιδιώτες δανειστές μιλούν στην ουσία για έναρξη των διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση, σημαίνει πως η τελική συμφωνία για το κούρεμα θα καθυστερήσει κατά πολύ, ίσως δεν επιτευχθεί και ποτέ. Για ποιο λόγο;
Από τους βασικούς παράγοντες στην αρνητική έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι η παρουσία των funds, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Οι διαχειριστές τους, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις απώλειες του κουρέματος, εκτιμούν πως η Ευρωζώνη και, κυρίως, η Γερμανία θα στηρίξουν τελικά την Ελλάδα, καταβάλλοντας χρήματα από το πρώτο πακέτο, των 110 δισ. ευρώ (έβδομη δόση), τον ερχόμενο Μάρτιο.
Την ίδια ώρα, οι μαζικές υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης, με σημαντικότερη αυτή της Γαλλίας, αλλάζουν την κατεύθυνση των αποφάσεων για τη στήριξη των προβληματικών χωρών, αλλά και το συσχετισμό δυνάμεων στη Γηραιά Ήπειρο.
Όλα αυτά οδηγούν στην ουσία προς τα πίσω χρονικά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, η αυριανή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Γκίντο Βεστερβέλε, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο απεσταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, και με το χρέος να παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα, οι όποιες εξελίξεις για την Ελλάδα θα λάβουν χώρα εντός της Ευρωζώνης, μεταθέτοντας τις κρίσιμες αποφάσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο αργότερα.
Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι Έλληνες τραπεζίτες, εν μέσω των αποτελεσμάτων των ελέγχων της Blackrock.