Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και όχι στις 16 Ιανουαρίου τοποθετείται η έλευση στην Αθήνα του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν.
Κανονικά στις 16 Ιανουαρίου θα έλθουν στη χώρα μας τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσουν το νέο γύρο αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της χώρας, αλλά κυρίως για να προσαρμόσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα στους όρους της συμφωνίας, που θα επιτευχθεί με τους δανειστές της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ, κυρίως, και σε δεύτερο βαθμό η ΕΕ και η ΕΚΤ, εξαρτούν τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και, συγκεκριμένα, από την απόσυρση του επιθυμητού χρέους, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.
«Η συμμετοχή των ομολογιούχων στο PSI, η ωρίμανση και κυρίως τα επιτόκια των νέων ομολόγων μας απασχολούν περισσότερο από το εάν το κούρεμα θα είναι 50%, 55% ή 60%», δηλώνει στο 24h.gr πηγή κοντά στην τρόικα, ξεκαθαρίζοντας πως ποτέ το ΔΝΤ δεν έκανε λόγο για κούρεμα 80%, καθώς αυτό δεν αποτελεί παράμετρο της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.
«Οι ιδιώτες πιστωτές θέλουν διασφαλίσεις ότι το ελληνικό χρέος δεν θα αναδιαρθρωθεί ξανά, ο επίσημος τομέας ζητεί τη δημοσιονομική διασφάλιση της Ελλάδας μέσα από ένα χαμηλό κουπόνι για τα νέα ομόλογα. Ίσως και πιο κάτω του 4%», τονίζει η ίδια πηγή.
Φόβος των Ευρωπαίων είναι να υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία και η Ελλάδα να βρεθεί από ατύχημα αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, εάν το PSI δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το Μάρτιο, τότε το ελληνικό χρέος δεν θα θεωρείται βιώσιμο από το ΔΝΤ και δεν πρόκειται να εκταμιευθούν τα χρήματα της επόμενης δόσης στα πλαίσια του υφιστάμενου Μνημονίου.
«Εάν η έκτη δόση δόθηκε με πολιτικά κριτήρια, αυτό δεν θα ισχύσει για την επόμενη δόση», αναφέρει το ίδιο στέλεχος, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποδειχθεί απόλυτα συνεπής έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.