Ναι μεν αλλά είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Tagesspiegel».
«Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν και η Ελλάδα δεν σταθεί στα πόδια της, τότε θα ήταν καλύτερα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης, αλλά κανείς δεν επιθυμεί ένα Grexit», δηλώνει συγκεκριμένα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επαναλαμβάνοντας όσα δήλωσε πρόσφατα, ο κ. Λάμπσντορφ τονίζει ότι «θα ήταν καλύτερα για όλους αν η Ελλάδα ήταν οικονομικά δυναμική και δημοσιονομικά σταθερή, αλλά αν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, η χώρα δεν σταθεί στα πόδια της, τότε είναι καλύτερα, η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης». Προσθέτει μάλιστα ότι «ένα τέταρτο ή ένα πέμπτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί σε πολλές χώρες – ούτε στην Ολλανδία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, αλλά ούτε και τη Γερμανία».
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του χρέους, ο κ. Λάμπσντορφ επαναλαμβάνει ότι το FDP είναι εναντίον κουρέματος χρέους εντός Ευρωζώνης, διότι κάτι τέτοιο εκτιμά ότι θα αποτελούσε λάθος κίνητρο για τις άλλες χώρες. «Εάν ένα κούρεμα χρέους είναι αναπόφευκτο, τότε θα πρέπει να σκεφτεί κανείς το Grexit», δηλώνει και τάσσεται υπέρ μιας συντεταγμένης διαδικασίας χρεοκοπίας για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο πολιτικός του FDP τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχε κίνητρο ώστε τα κράτη να διατηρούν σταθερή την δημοσιονομική τους κατάσταση. «Πολύ πιο σημαντικό θα ήταν αν και άλλες χώρες προσανατολίζονταν σύμφωνα με το παράδειγμα του Μακρόν στην οικονομική πολιτική. Με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος πηγαίνει στον σωστό δρόμο, αλλά με την πρόταση για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όχι», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λάμπσντορφ αναφέρεται ακόμη στο μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισημαίνοντας ότι σε έναν ιδανικό κόσμο, όπου τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα φρόντιζαν τα ίδια για τα δημοσιονομικά τους, δεν θα ήταν απαραίτητος. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο Μηχανισμός θα χρειαστεί και στο μέλλον, ως εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων, ενώ παράλληλα, αυτόν το ρόλο θα πρέπει να τον εγκαταλείψει η ΕΚΤ, «καθώς τελικά η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων μας βλάπτει όλους».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο γερμανός Φιλελεύθερος εμφανίζεται ανοιχτός σε συζήτηση.
(φωτογραφία αρχείου)