Καθοριστικός και κρίσιμος για την πορεία της οικονομίας θα είναι ο Σεπτέμβριος. Ο μήνας αυτός θα καθορίσει την εικόνα που θα εμφανίσει μέχρι το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την πιθανή επίσκεψη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ήδη τα μηνύματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου προβλημάτισαν το οικονομικό επιτελείο καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου για να καλυφθεί η «τρύπα» των 682 εκατ. ευρώ που άνοιξε στα τακτικά έσοδα.
Παρά την επιβολή πρόσθετων φόρων από την αρχή της χρονιάς οι εισπράξεις κινούνται φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των στόχων και την παρτίδα σώζουν, μεταξύ άλλων, τα έσοδα που προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στα χέρια τρίτων και τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, οι εισπράξεις της οποίας υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Με την προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των αδήλωτων εισοδημάτων να εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί στην εφορία «κρυφά» εισοδήματα ύψους 5 δισ. ευρώ, έχουν βεβαιωθεί φόροι 400 εκατ. ευρώ και έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Φόρους 24,16 δισ. ευρώ «κυνηγάει» μέχρι το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο
Οι φορολογούμενοι από αυτό το μήνα μέχρι και το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν ένα φορολογικό λογαριασμό συνολικού ύψους 24,16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να κερδηθεί φέτος το στοίχημα στο «μέτωπο» των εσόδων και να επιτευχθεί ο στόχος που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πάντως η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου εκτιμά ότι ο φετινός στόχος των εσόδων θα επιτευχθεί.
Η «τρύπα» που άνοιξε στο 7μηνο στα έσοδα αποδίδεται κυρίως στις εξής κατηγορίες:
Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων
Οι εισπράξεις καταγράφουν υστέρηση 338 εκατ. ευρώ καθώς θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 4,784 δις. ευρώ και τελικά μπήκαν στα δημόσια ταμεία 4,446 δις. ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο, δηλαδή τον μήνα καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος η απόκλιση έφτασε στα 215 εκατ. ευρώ. Έτσι παρά την μείωση του αφορολογήτου ορίου, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, την αύξηση της φορολογίας για επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο ήταν λιγότερα.
Και αυτό γιατί 3 στους 10 φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και καλούνται τώρα με email να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων έχει σχεδόν εξαντληθεί και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από το Σεπτέμβριο που οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων
Απόκλιση 161 εκατ. ευρώ καταγράφηκε τον Ιούλιο και στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, με αποτέλεσμα στο επτάμηνο να παρατηρείται αρνητική απόκλιση και στον συγκεκριμένο κωδικό, της τάξεως των 47 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μέχρι και τον Ιούνιο, υπήρχε θετική απόκλιση.
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καπνικά και λοιπά προϊόντα
Η υστέρηση των εσόδων φθάνει στα 150 εκατ. ευρώ παρά την αύξηση που υπήρξε από την αρχή του έτους στο ΕΦΚ.
Έσοδα αποκρατικοποιήσεων
Μειωμένα κατά 343 εκατ. ευρώ ήταν και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων.
Καλή εικόνα του ΦΠΑ
Οι εισπράξεις του ΦΠΑ κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο καταγράφοντας αύξηση 234 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από το ΦΠΑ θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, των σαρωτικών φορολογικών ελέγχων που διενεργούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στα νησιά και της διευρυμένης χρήσης του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών μετά και την εγκατάσταση των POS σε 83 κατηγορίες επαγγελμάτων στην αγορά.