Η πλειοψηφία των πολιτών στην Ιαπωνία εναντιώνεται στον διπλασιασμό του φόρου επί των πωλήσεων, που σήμερα φθάνει το 5%, ως τα μέσα της δεκαετίας, όπως καταδεικνύει μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο μιας συζήτησης περί των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στους φόρους, αποσκοπώντας να αντλήσει κεφάλαια για την κάλυψη του κόστους της κοινωνικής πρόνοιας. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι ήδη διπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο φθάνει τα 5 τρισ. δολάρια.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα –που ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο– δεν καταφέρνει να πείσει για την ανάγκη να αυξηθούν οι φόροι, κάτι το οποίο είχε προταθεί αρχικά τον Ιούνιο. Πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος αντιτίθενται σε αυτό.

Το 53% των ψηφοφόρων απορρίπτει την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων, ενώ όσοι την υποστηρίζουν ανέρχονται στο 38%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Νόντα έπεσε στο 36%, με το 53% των ψηφοφόρων πλέον να αποδοκιμάζει το Νόντα.

Εξ αυτού του ποσοστού, το 50% επισημαίνει την κακή διαχείριση της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος από πλευράς του και το 45% λέει ότι δεν επιδεικνύει ηγετικά προσόντα.