Το θεσμικό όργανο που εποπτεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε. προειδοποίησε σήμερα ότι τα πιστωτικά ιδρύματα χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα απέναντι σε μια κλίμακα οικονομικών κινδύνων. Προς το παρόν, σε αυτούς δεν εκτιμά πως συμπεριλαμβάνεται η διάλυση της ευρωζώνης, την ώρα που λόγω της κρίσης χρέους έχουν ενταθεί οι απειλές.

«Αναλογιζόμενοι ακριβώς τούτο, διαπιστώνουμε ότι χειροτερεύει τελικά η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων» ανακοίνωσε σήμερα στην έδρα του στη Φρανκφούρτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Συστημικούς Κινδύνους (ESRB).

Τη γραπτή ανακοίνωση υπογράφει ο αντιπρόεδρος του ESRB, Μέρβιν Κινγκ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Έχει διαμορφωθεί ένα ακραίο κλίμα αποφυγής του οικονομικού κινδύνου, στερούνται εμπιστοσύνης οι επενδυτές για να συνεχίσουν να παρέχουν κεφαλαιακές δόσεις στα πιστωτικά ιδρύματα» επισημαίνει ο Κινγκ.

«Άρα, έχει αυξηθεί η εξάρτηση των τραπεζών από τις Κεντρικές τράπεζες, την ώρα που πέρασαν πια στην πραγματική οικονομία οι τεταμένες καταστάσεις στο επίπεδο του πιστωτικού τομέα» πρόσθεσε.

Πάντως με την ανακοίνωση διασαφηνίζεται ότι το ενδεχόμενο να διασπαστεί η 17μελής ευρωζώνη δεν απασχόλησε τη συνεδρία του ESRB και δεν ετέθη θέμα οδηγιών στις εμπορικές τράπεζες πώς να χειριστούν την κρίσιμη εξέλιξη.

Προτρέπονται οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη να επιταχύνουν την υλοποίηση όσων συναποφάσισαν μια ευρύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και την κεφαλαιακή ενίσχυση του (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο των Βρυξελλών στις 26 Οκτωβρίου.