Η αυξημένη άσκηση πίεσης από τις Βρυξέλλες για πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, αφού αναμένεται να βελτιώσει το επίπεδο οργάνωσης και πειθαρχίας της, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, με αντικείμενο τη νέα οικονομική διακυβέρνηση και τις προεκτάσεις στην κυπριακή οικονομία, τόνισε ότι το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης θα έχει προεκτάσεις και για την Κυπριακή Προεδρία στην Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, οι κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας σε σχέση με τα οικονομικά θέματα, θα είναι η προώθηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Όπως σημείωσε, σημαντική προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία θα είναι επίσης η διαχείριση θεμάτων που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα και που κυρίως έχουν προκύψει λόγω της διεθνούς κρίσης.

Ειδικότερα για τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ ο κ. Καζαμίας σημείωσε ότι «ως υπουργείο Οικονομικών και ως κυβέρνηση είχαμε μία εποικοδομητική συμμετοχή στο διάλογο για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ότι για να ξεπεράσουμε την κρίση απαιτείται ενδυνάμωση των δημοσιονομικών κανόνων πειθαρχίας, υποστηρίζοντας, όμως, παράλληλα ότι οι πολιτικές που αφορούν κοινωνικά θέματα και θέματα άμεσης φορολογίας, πρέπει να παραμείνουν εθνική αρμοδιότητα».

Συμπερασματικά, είπε, όλες αυτές οι αλλαγές που έχουν τροχοδρομηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολύ πιο αυστηρού πλαισίου άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ο κ. Καζαμίας καταλήγοντας ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι μόλις η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ένα κράτος μέλος έχει παραβιάσει το ανώτατο όριο του 3%, θα ακολουθούν αυτομάτως συνέπειες, εκτός εάν αυτό απορριφθεί από ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.