Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτελεί έναν κίνδυνο για «όλες τις οικονομίες του κόσμου» στην διάρκεια μιας επίσκεψης στη Νιγηρία, την πρώτη της στην Αφρική.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι προφανώς μια πηγή ανησυχίας για όλο τον κόσμο σήμερα», δήλωσε σε κοινή συνέντευξή της με τον πρόεδρο της γερουσίας της Νιγηρίας Ντέιβιντ Μαρκ.

«Λόγω της βαρύτητας της κρίσης και των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι, η κρίση θα έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες του κόσμου», προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.

Εξάλλου η Λαγκάρντ εξήρε την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Νιγηρία υπό τον πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, μετά τη συνάντησή τους.

Η Λαγκάρντ δήλωσε «εξαιρετικά εντυπωσιασμένη» από τις προσπάθειες του Τζόναθαν, 14ου αρχηγού του κράτους της Νιγηρίας ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, να «μεταμορφώσει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής στη γεωργία».

Σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα This Day της Νιγηρίας, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι «την τελευταία δεκαετία ή περίπου η Αφρική μετατράπηκε από θύμα εσωτερικών και εξωτερικών σοκ σε μια περιοχή που απέκτησε μια νέα πίστη στην οικονομική της επιτυχία».

«Ο πλούτος της Αφρικής σε φυσικούς πόρους προσελκύει αυξανόμενες [άμεσες] ξένες επενδύσεις που βοηθούν να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι. Οι δαπάνες στους κοινωνικούς τομείς, αν και ακόμη είναι ανεπαρκείς σε πολλές χώρες, αυξάνονται σταθερά–κάτι που αντανακλάται στην καλύτερη εικόνα στην υγεία και στην παιδεία».

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ πρόσθεσε πως η ήπειρος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. «Στην Υποσαχάρεια Αφρική, η ανάπτυξη ανήλθε κατά μέσον όρο σε 6% την περασμένη δεκαετία. Αυτό είναι καλό -αλλά όχι αρκετά καλό», είπε στην εφημερίδα.

Η Λαγκάρντ, που επισκέπτεται την Αφρική για πρώτη φορά αφότου διαδέχθηκε τον Ντομινίκ Στρος-Καν τον Μάιο, συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας Ενγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Θα μεταβεί στο γειτονικό Νίγηρα αύριο.