Έχοντας διατελέσει στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων -με ειδίκευση τα τελευταία χρόνια στα γαλακτοκομικά-, η Ελίνα Γεωργοσοπούλου αποφασίζει να αφήσει τον κόσμο της βιομηχανίας για να ασχοληθεί με την προώθηση των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Στην καρδιά της Βιέννης (Barnabitengasse 6, 1060), πολύ κοντά στην Mariahilfestrasse το μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης ανοίγει τις πύλες του το Rosmarin (Ρόσμαριν) που σημαίνει Δενδρολίβανο και κατά την Ελίνα Γεωργοσοπούλου, ήταν το όνομα εμπεριέχει τα αρώματα της Ελλάδας μεταφέροντας τα στο κέντρο της πόλης. Μοναδικά ελληνικά προϊόντα, ξεχωριστές συνταγές σε βαζάκια και παράδοση από προσεκτικά επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς, φιλοξενούνται στα ράφια του νέο delicatessen. Η ιδιοκτήτρια του Rosmarin, Ελίνα Γεωργοσοπούλου, ζει στη Βιέννη από το 2010. Η απουσία ουσιαστικής προσφοράς καλών ελληνικών προϊόντων στη πόλη την έπεισε, πριν από 3 περίπου χρόνια, πως μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία κάτι χρήσιμο, νόστιμο, που λείπει. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε αναζητώντας ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα. Στην Ελλάδα της κρίσης, με τη γραφειοκρατία και την αποθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι Έλληνες βρίσκουν τον τρόπο να φτιάξουν μικρές αλλά μοντέρνες επιχειρήσεις που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις Ευρωπαϊκές. Αντιθέτως, έχουν να τους διδάξουν πολλά! Με μία πρώτη ύλη που το κλίμα, η ιδιαίτερη μορφολογία και η παράδοση της Ελλάδας ευλόγησαν, με πολύ αγάπη, πείσμα και όρεξη για δουλειά, φτιάχνουν ποιότητα ζηλευτή. Αυτή ακριβώς θέλει η Ελίνα να γνωρίσει στη Βιέννη. Οι Βιεννέζοι γνωρίζουν την ελληνική κουζίνα γιατί ταξιδεύουν πολύ στην Ελλάδα (πρώτη επιλογή για τις διακοπές τους τα τελευταία 4 χρόνια). Στην πόλη τους όμως, δεν βρίσκουν αυτό που γεύονται στα ταξίδια τους. Το rosmarin ήρθε να το αλλάξει αυτό. Η ευρεία γκάμα εξαιρετικών και πρωτότυπων ελληνικών προϊόντων που προσφέρει έχει ήδη εντυπωσιάσει. Όσοι επισκέπτονται το μικρό μαγαζάκι στον πεζόδρομο Barnabitengasse, επιστρέφουν. Τα ενθαρρυντικά τους σχόλια υπόσχονται όχι μόνο επιτυχία για το rosmarin αλλά και για την ελληνική προσπάθεια που είναι συχνά παρεξηγημένη. Μαζί με τα έτοιμα προϊόντα, προσφέρεται καθημερινά ένα φρεσκο-μαγειρεμένο πιάτο, μία διαφορετική ελληνική συνταγή κάθε μέρα, η οποία είναι φτιαγμένη, απλά και γρήγορα, με τα υλικά που εμπορεύεται το μαγαζί. Έτσι μπορεί κανείς να δει στην πράξη πως μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό που αγοράζει. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να κάτσει για έναν ελληνικό καφέ ή να απολαύσει μία ελληνική μπύρα και άλλες ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες, δροσιστικές επιλογές. Όπως επισημαίνει η Ελίνα Γεωργοσοπούλου, το rosmarin αναγνωρίζει την κοινωνική ευθύνη που φέρει και συνεργάζεται με την Wise Greece έναν κοινωφελή οργανισμό ο οποίος προωθεί τα ελληνικά προϊόντα ενώ παράλληλα εξασφαλίζει φαγητό για μεγάλους και παιδιά που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα ανακυκλώνει, χρησιμοποιεί ανακυκλούμενα υλικά, συσκευές μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης και εξασφαλίζει πως οι συνεργάτες του λειτουργούν με σεβασμό προς το περιβάλλον και τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για βιώσιμη παραγωγή και καλλιέργεια.
- Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο news.gr