Να προετοιμαστούν για επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη θα πρέπει οι τράπεζες της Αυστραλίας και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τυχόν πρόβλημα ρευστότητας, σύμφωνα με τη προειδοποίηση που απηύθυνε η αρμόδια υπηρεσία «The Australian Prudential Regulation Authority».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να είναι προετοιμασμένες για αύξηση της ανεργίας, μείωση των τιμών των ακινήτων, πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και ενδεχόμενη ύφεση.
Την ίδια στιγμή η «βουτιά» του δολαρίου Αυστραλίας, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, συνεχίζεται. Το αυστραλιανό νόμισμα έχασε ένα σεντ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου και έπεσε στα 98,9 σεντς.
Ο υπεύθυνος της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας National Australia Bank, Τζον Κυριαζόπουλος, δήλωσε ότι οι αγορές παραμένουν ανήσυχες για το μέλλον της ευρωζώνης.
Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας θα ανακοπεί σημαντικά και η άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό θα κοστίζει ακριβότερα στις τράπεζες με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επιτόκια.
Αυτό υποστήριξε και ο υποδιοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Ρικ Μπατελίνο, ο οποίος προβλέπει πως η Ευρώπη θα εισέλθει σε ύφεση και αυτό θα υποχρεώσει και την αυστραλιανή κυβέρνηση να προβεί σε δραστικές περικοπές των δημόσιων δαπανών. Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο του Σίδνεϊ, είπε ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα πλήξει τον επιχειρηματικό κόσμο της Αυστραλίας, το εμπόριο και θα περιορίσει τα έσοδα του δημοσίου.
Εκτίμησε δε πως είναι ακόμα δυνατό να σωθούν ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες με τα μέτρα που λαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να βρεθούν εκτός ευρωζώνης. «Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία εξάγει μόνο το 4% των προϊόντων της στην Ε. Ε., εντούτοις οι συνέπειες για την αυστραλιανή οικονομία θα είναι μεγάλες», εξήγησε ο κ. Μπατελίνο και πρόσθεσε:
«Η Ε. Ένωση εισάγει το 15% των εξαγωγών της Κίνας και της Ινδίας, χώρες όπου η Αυστραλία εξάγει τα προϊόντά της. Αν μειωθούν οι εξαγωγές της Κίνας και της Ινδίας στην Ευρώπη, είναι αναπόφευκτο πως θα μειωθούν και οι εξαγωγές της Αυστραλίας στις δυο αυτές χώρες».
Την ίδια στιγμή η Γκέϊλ Κέλι, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Westpac, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας, διευκρίνισε ότι στο εξής η τράπεζα θα καθορίζει τα επιτόκια της ανεξάρτητα από την Αποθεματική Τράπεζα. Σημείωσε ότι λόγω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης κοστίζει ακριβότερα στις αυστραλιανές τράπεζες η άντληση κεφαλαίων. «Το κόστος αυτό αναπόφευκτα θα περάσει στους καταναλωτές», είπε.
Η ίδια πρόσθεσε πάντως πως δεν αναμένει σημαντική μείωση των τιμών των σπιτιών στην Αυστραλία τον ερχόμενο χρόνο.