Στην πρόσληψη του χρηματοοικονομικού σύμβουλου Blackstone Group LP που έχει ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις χρεών, αλλά και των διεθνών νομικών γραφείων White & Case LLP (Νέα Υόρκη) και Allen & Overy (Λονδίνο) θα προχωρήσει η πλευρά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδος, κίνηση που καταδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) έχουν περιπλακεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η συντονιστική επιτροπή που αντιπροσωπεύει τις παγκόσμιες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, στις συνομιλίες με το ελληνικό Δημόσιο για την ανταλλαγή χρέους, και της οποίας ηγείται ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, ενισχύει τη διαπραγματευτική της ομάδα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση των πιστωτών να προσλάβει τις Blackstone, White & Case LLP και Allen & Overy υποδηλώνει ότι δεν αποδέχονται ένα τετελεσμένο γεγονός και επιχειρούν να περιορίσουν τις απώλειές τους.

Σημειώνεται πως ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων πιστωτών και ελληνικού Δημοσίου θα συνεχισθεί αύριο στο Παρίσι. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν η νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton και η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard.

Το Δημόσιο προτείνει να αντικαταστήσει κάθε 100 ευρώ υφιστάμενων ομολόγων με νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας 35 ευρώ και καταβολή μετρητών 15 ευρώ. Σε συνδυασμό με το χαμηλό επιτόκιο (4,5% – 5%) για τα νέα ομόλογα, η πρόταση οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV).