Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Μπούντενσμπαγκ, και κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Τζ. Βάιντμαν, εξέφρασε την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο η Μπούντενσμπαγκ να αυξήσει την αγορά ομολόγων της, και ανέφερε ότι θα προσφέρει κεφάλαια 45 δισ. ευρώ, για να βοηθήσει την Ευρωζώνη μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά υπό όρους.
Η εντολή της ΕΚΤ την αποτρέπει να προχωρήσει σε απεριόριστες συναλλαγές ομολόγων και η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε πληθωρισμό, ανέφερε ο Βάιντμαν, αντιστεκόμενος ουσιαστικά στις πιέσεις για την Μπούντενσμπαγκ να αποδεσμεύσει μια απεριόριστη παρέμβαση.
«Νομίζω είναι εντυπωσιακή η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη, παραβιάζοντας όρους», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, από τη Φρανκφούρτη.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε πίεση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τις περασμένες εβδομάδες, ώστε να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, και ακόμη και κάποιες χώρες, από τις 17 της Ευρωζώνης, ζητούν να λειτουργήσει ως δανειστής τελευταίας προσφυγής.
Ο Βάιντμαν σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φτάσει σε συμφωνίες στην σωστή κατεύθυνση, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, αλλά πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα όρια της λειτουργίας της. «Δεν συμμερίζομαι αυτή τη λογική», είπε.
Επίσης, τόνισε την σημασία οι ευρωπαίοι ηγέτες να συνεχίσουν να περιφρουρούν την αξιοπιστία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν σπάσει ένα αυγό, είναι πολύ δύσκολο να ξανακολλήσει. Και είναι αυτό που βλέπουμε τώρα στην νομισματική ένωση».
Όσο για το αν η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, είπε ότι κάτι τέτοιο μοιάζει με το να «δίνεις σε έναν αλκοολικό ένα ακόμη μπουκάλι».
Παρόλα αυτά, διέψευσε οποιαδήποτε πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μια τέτοια επιλογή: «Δεν υπάρχει plan B», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι η απώλεια του ΑΑΑ «δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου», ενώ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η Ιταλία χρειάζεται πρόγραμμα βοήθειας.