Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico ότι θέλει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση». «Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.
Για τον Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το αντίδοτο στην εικόνα της ανελέητης λιτότητας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί της ΕΕ. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πόνος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος τιμωρείται», σημείωσε.
Χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες όσον αφορά την Ελλάδα. Το μήνυμά του προς τους Έλληνες είναι: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας».
Ο Μοσκοβισί απέρριψε την ιδέα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, εκτός αν αυτό συνοδευτεί με συγκεκριμένους μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου.
«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο τεχνοκρατισμό, χρειαζόμαστε λιγότερο τεχνοκρατισμό, και χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος.
Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να αναλάβει στο μέλλον να διευθύνει το Eurogroup, παρότι αυτό δεν μοιάζει πολύ πιθανό να συμβεί.
Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε τη Γερμανία να είναι πιο ανοικτή στις επενδύσεις, τη Γαλλία να προωθήσει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και το Eurogroup να αποκτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να προχωρήσει η στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Είναι σαφές ότι χωρίς μια σθεναρή συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν γίνεται τίποτα», σημείωσε ακόμη ο Πιερ Μοσκοβισί.