«Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» και αυτό ακριβώς διαθέτει το Κατάρ. Διαθέτει μια αξιοζήλευτη ρευστότητα και οι επενδύσεις του μικροσκοπικού κρατιδίου είναι τεράστιες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 335 δισ. δολαρίων διεθνώς.
Το αποκλεισμένο Κατάρ έχει φτιάξει έναν επενδυτικό, κρατικό, βραχίονα το Qatar Holdings που κάνει επενδύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Από το 2009 η εταιρεία Qatar Holdings, ο επενδυτικός βραχίονας της Qatar Investment Authority, λαμβάνει από το κράτος 30-40 δισ. δολάρια το χρόνο. Συνεπώς διαθέτει τρομακτική οικονομική ισχύ και βέβαια μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα.
Με τα μετρητά τους οι Καταριανοί έκλεισαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομικές συμφωνίες των τελευταίων χρόνων, μεταξύ άλλων συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής τράπεζας Barclays, στην εξαγορά της μεταλλευτικής εταιρείας Xstrata, στην εξαγορά μεριδίων στη Siemens στις αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και Volkswagen, αλλά και στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.
Το Κατάρ έχει βάλει λεφτά στο Empire State Realty Trust, το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη ενώ η βασιλική οικογένεια της χώρας έχει μεγάλη συμμετοχή στο εμπορικό κέντρο Harrods.
Έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη Ρωσία και μεταξύ άλλων κατέχει το 4,6% της Royal Dutch Shell.
Ακόμη είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Volkswagen με την αξία του μεριδίου να αγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει αγοράσει επίσης μεγάλο μερίδιο στην κατασκευαστική Hochtief.
Στον τραπεζικό χώρο το Κατάρ ελέγχει το 6% της Barclays, την οποία διέσωσε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και το 8% της Credit Suisse. Επίσης η βασιλική οικογένεια αγόρασε μερίδιο στη Deutsche Bank όταν έγινε η αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης το Κατάρ έχει στη Βρετανία το 22% της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury, μερίδιο στο αεροδρόμιο Heathrow, αλλά και στη British Airways.
Ανάλογες επενδύσεις έχει στη Γαλλία σε μεγάλες επιχειρήσεις από την Total μέχρι την France Telecom.
Κεφάλαια από το Κατάρ, με στόχο το real estate ήρθαν και στην Ελλάδα αν και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια σημαντική κίνηση. Ήδη,πάντως, ο πρώην εμίρης φέρεται να έχει αγοράσει από το 2012 το νησί Οξυά, μεγάλο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση με την έκταση στη Ζάκυνθο.