Στα άκρα οι σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών, με τον Κάμερον να θέτει όρους για τη συναίνεσή του στην τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε εγγυήσεις, την Πέμπτη ώστε να μην μετατοπιστεί περαιτέρω δύναμη στους «οικονομικούς φύλακες» της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή στη «Συνθήκη της Λισαβόνας», αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο.

«Η Γερμανία είναι επικεφαλής μιας κίνησης για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ώστε να κατοχυρώσει ένα νέο σύστημα ελέγχου των προϋπολογισμών, για τη μείωση των ελλειμμάτων στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη της κυβέρνησης της Βρετανίας, η οποία φαίνεται να διστάζει, εφόφον θέλει να εμπλέξει και τις 27 χώρες της ΕΕ σε οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο του μπλοκ» συνεχίζει το άρθρο.

«Στη σημερινή συνέχεια της συνόδου κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ενώ αναμένεται να τροποποιηθεί η συνθήκη της ΕΕ. Για να συναινέσει σε μία τέτοια προοπτική το Λονδίνο έθεσε κάποιους όρους ως αντάλλαγμα».

  • «Οι εθνικές εποπτικές αρχές θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνες για την εποπτεία των μεμονωμένων επιχειρήσεων» ανέφερε το έγγραφο σε μια αναφορά στην επιθυμία της Βρετανίας να διατηρήσει την εξουσία του πάνω από την πόλη της οικονομικής περιοχής του Λονδίνου. Πιστεύει ότι αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει τους «φύλακες» της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, που επιδιώκουν την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου της βρετανικής τράπεζας».
  • «Να σταματήσει η Ευρώπη να είναι σε θέση να επιβάλει πρόσθετες δαπάνες για τους Βρετανούς φορολογούμενους» σημείωσε ένας διπλωμάτης για τη βρετανική θέση.
  • «Η Βρετανία επιθυμεί επίσης να εξασφαλίσει τη μόνιμη έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) στο Λονδίνο, κορυφαία κέντρο της Ευρώπης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες».
  • «Ο Κάμερον επιδιώκει επιπλέον να αποσπάσει υπόσχεση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του ισχύοντος κανόνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι δηλαδή τα ευρώ των συναλλαγών θα εκκαθαρίζονται εντός της ευρωζώνης»
  • «Τέλος, η Βρετανία θέλει να επιτρέψει στις χώρες μέλη την ευελιξία να ενισχύσουν τους κανόνες της ΕΕ, εφόσον το επιθυμούν».

«Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έχουν κλιμακωθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέους νόμους για την εφαρμογή αυστηρότερων κυρώσεων για τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από μία τέτοια κίνηση το Λονδίνο, που είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει να χάσει περισσότερο από όλους» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

«Το Λονδίνο είναι προσωρινά κλειδωμένο μέσα σε μία διαμάχη με τις Βρυξέλλες για ένα νέο καθεστώς κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, όπου η Βρετανία θέλει την ευελιξία να επιβάλει ακόμα πιο αυστηρά πρότυπα για τους δανειστές της» καταλήγει.