Τον περασμένο Δεκέμβριο διορίστηκε ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο οικονομολόγος, Γιάννης Καπελέρης και ήδη μόλις εννέα μήνες μετά έχει να παρουσιάσει έργο στην Υπηρεσία του.

Πρώτα απ’ όλα τη διασταύρωση στοιχείων με περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων με βίλες, πισίνες κ.τ.λ., οι οποίοι οφείλουν πολλά εκατομμύρια στην εφορία. Επίσης, ο εντοπισμός ανθρώπων που για τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν έχουν πληρώσει ποτέ εφορία.

Ο Γιάννης Καπελέρης τοποθετήθηκε Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, επικεφαλής τους ΣΔΟΕ με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Είναι Οικονομολόγος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΟΚΕ επί φορολογικών θεμάτων.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Φορολογικής Επιθεώρησης της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ, πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων και Γενικός Γραμματέας.

Στις δηλώσεις του, όταν ανέλαβε αυτό το καίριο πόστο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί μάστιγα για τον τόπο, ο Γιάννης Καπελέρης τόνισε ότι η βασική του προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ελεγκτές-υπάλληλοι της ΥΠΕΕ θα δίνουν καθημερινά το παρόν στην αγορά με επιδίωξη την αυτοσυμμόρφωση των υπόχρεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων αλλά και με στοχευμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.