Με περιορισμένες τροποποιήσεις των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να επιτευχθεί η εποπτεία επί των δημοσιονομικών των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρομπάι, που απευθύνεται στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και περιήλθε στη κατοχή του Reuters, οι αλλαγές θα δημιουργήσουν ένα «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο».

Το νέο σύμφωνο θα δεσμεύει ισχυρότερα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης στους δημοσιονομικούς κανόνες, ένα βήμα που θα διευκόλυνε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τις αγορές στήριξης κρατικών ομολόγων.

Ο κ. Ρομπάι επισημαίνει πως «για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και να παρέχονται διαβεβαιώσεις για την πολιτική βιωσιμότητα των μηχανισμών αλληλεγγύης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ενισχύσουμε τους δημοσιονομικούς μας κανόνες, όσον αφορά το έλλειμμα και τα επίπεδα χρέους και να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή τους».

Παράλληλα, η έκθεση προτείνει να δοθεί τραπεζική άδεια στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, το ESΜ, έτσι ώστε να μπορέσει αποκτήσει πρόσβαση στην απεριόριστη ρευστότητα της ΕΚΤ.

«Ο ESM θα μπορεί να ενισχύει άμεσα τα κεφάλαια των τραπεζών και να έχει ο ίδιος τα χαρακτηριστικά πιστωτικού ιδρύματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέσσερις προτάσεις, στο σύνολό τους, επισημαίνουν την εναρμόνιση του καταστατικού του ESM με τους κανόνες λήψης αποφάσεων που ισχύουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και αναθεώρηση του ανώτατου ορίου των 500 δισ. ευρώ που προβλέπεται έως σήμερα για τη χρηματοδοτική δυνατότητά του.

Η εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.