Υπάρχει και ένας επαγγελματικός κλάδος στην Ελλάδα που ζητά την απελευθέρωσή του. Σε υπόμνημα που έστειλαν οι αρτοβιομήχανοι προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιους υπουργούς τονίζουν ότι απελευθέρωση της αγοράς στον κλάδο τους θα φέρει μείωση της τιμής του ψωμιού, κατά 20 – 30 %, επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης
Στο υπόμνημα μάλιστα τονίζουν ότι η διατήρηση της «κλειστής» αγοράς ψωμιού οδήγησε σε αυξήσεις τιμών, κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των αρτοβιομηχάνων και των βιοτεχνών αρτοποιών είναι το «bake off» ή «θερμές γωνιές», δηλαδή η παραγωγή ψωμιού από ζύμη που ψήνεται «επί τόπου» στα σημεία πώλησης (σούπερ – μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων).
Οι θερμές γωνιές επιτρέπονται μεν, με νόμο που ψηφίστηκε το 2007, αλλά με προϋποθέσεις που, όπως αναφέρουν οι βιομήχανοι, καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία τους στα περισσότερα καταστήματα.
Σύμφωνα με το υπόμνημα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων, το αποτέλεσμα των περιορισμών, που έθεσε ο νόμος του 2007 ήταν το κλείσιμο 400 σημείων bake-off από τα 600 που λειτουργούσαν ως τότε, το κλείσιμο μιας αρτοβιομηχανίας που ολοκληρώθηκε το 2006 για την παραγωγή προϊόντων bake-off και το επαπειλούμενο κλείσιμο δύο ακόμα, η απώλεια 2000 θέσεων εργασίας και η αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 έως 90 λεπτά.
Επίσης αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη από 14/9/2006 καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις πρακτικές της σχετικά με το bake-off και σήμερα βρίσκεται εν μέσω μίας νέας Ευρωπαϊκής προδικαστικής διαδικασίας για τις περιοριστικές ρυθμίσεις του Ν. 3526/2007. Και ζητά, στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, να περιληφθεί και το άνοιγμα της αγοράς αρτοποιίας.