«Τα σύννεφα εμφανίζονται ακόμα και στις ημέρες των καλών ειδήσεων. Μετά από μια ημέρα ευφορίας στις αγορές, η Standard & Poors ήρθε να προειδοποιήσει αργά το βράδυ για την ενδεχόμενη επικείμενη υποβάθμιση, σχεδόν ολόκληρης της Ευρωζώνης, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και το μέχρι στιγμής ανέγγιχτο “club των ΑΑΑ”», αναφέρει η σημερινή ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Αυτό φωτογραφίζει μια πιθανότητα 50% να γίνουν πράξη οι προειδοποιήσεις του οίκου αξιολόγησης μέσα στις επόμενες 90 ημέρες», σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «μοναδικές χώρες που γλίτωσαν από τα δίχτυα της Standard & Poor’s ήταν η Κύπρος, η οποία έχει ήδη λάβει αυτή την προειδοποίηση και η Ελλάδα, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί για αυτή την περίπτωση».

«Η S&P, η οποία δικαιολογεί την απόφασή της με την επιδείνωση της κρίσης και τις αυξανόμενες εντάσεις στη νομισματική ένωση, αναφέρει τέσσερις παράγοντες που προκαλούν ανησυχία» καταλήγει η El Pais.

Οι παράγοντες είναι οι εξής:

Η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών στη ζώνη του ευρώ.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι στο δημόσιο χρέος ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με το απόλυτο (ΑΑΑ) στην πιστοληπτική τους ικανότητα.

Οι τρέχουσες διαφορές μεταξύ των ηγετών για το πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
στα υψηλά επίπεδα χρέους, τόσο των δημόσιων όσο και ιδιωτικών εταιρειών.

Ο αυξανόμενος κίνδυνος της ύφεσης στην ευρωζώνη ως σύνολο το 2012.